Polonia nu exclude introducerea controalelor provizorii la frontiera cu țările UE

Ministerul Afacerilor Externe al Poloniei nu exclude posibilitatea introducerii controalelor provizorii la frontierele interne cu țările din Uniunea Europeană din considerente de securitate, a declarat șeful diplomației de la Varșovia, Witold Waszczykowski.

Totodată, ministrul de externe al Poloniei a mai precizat că nu vede pericolul existenței Acordului Schengen, subliniind că au mai fost cazuri de reintroducere a controalelor în interiorul UE, în special, cu ocazia unor evenimente de amploare.

„Admitem că la unele puncte de trecere a frontierei vor trebui efectuate controale temporare din cauza fluxului mare de oameni, dar noi am mai avut astfel de cazuri în UE, de exemplu, când am organizat evenimente politice sau sportive mari, când pentru câteva zile au fost introduse restricții”, a declarat Waszczykowski.

Ministrul polonez a confirmat că țara sa examinează posibilitatea reintroducerii controalelor cu țările vecine din UE, iar această decizie ar putea fi luată cu ocazia summit-ului NATO, care va avea loc în luna iulie, la Varșovia.

Anterior șapte state din UE au reintrodus controalele la frontieră în legătură cu fluxul de refugiați din Orient. Este vorba despre Austria, Germania, Danemarca, Malta, Suedia și Franța. Potrivit datelor Agenției Europene pentru Gestionarea Frontierelor (Frontex), în anul 2015 pe teritoriul UE au ajuns peste un milion de migranți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nineteen − 4 =