Polonia cere UE înăsprirea regimului de sancțiuni contra Rusiei

Președintele polonez Bronislaw Komorowski a cerut luni Uniunii Europene să ia în considerare impunerea de sancțiuni mai dure contra Rusiei în urma escaladării situației din estul Ucrainei, transmite Reuters. foto

Separatiștii proruși, susținuți de ceea ce NATO consideră a fi o participare deschisă a trupelor ruse, au lansat o ofensivă în estul și sud-estul Ucrainei și au ucis sâmbătă 30 de civili în portul Mariupol, aflat sub controlul forțelor guvernamentale ucrainene.

”Răspunsul Occidentului ar trebui să fie extrem de ferm. În opinia mea, răspunsul Uniunii Europene ar trebui să vizeze ridicarea intenționată a chestiunii înăspririi sancțiunilor contra Rusiei”, a spus șeful statului polonez într-o conferință de presă.

Președintele american Barack Obama a promis duminică să sporească presiunea asupra Rusiei, acuzată că îi susține pe rebeli.

La rândul său, șefa diplomației occidentale Federica Mogherini a anunțat convocarea pentru joi a unei reuniuni extraordinare, la Bruxelles, a miniștrilor de externe din Uniunea Europeană pentru analizarea recentelor evoluții din estul Ucrainei.

În schimb, Rusia a solicitat Occidentului să nu-și manifeste sprijinul față de Kiev prin acțiuni precum impunerea de sancțiuni împotriva Moscovei. ‘Vedem încercări care urmăresc deraierea procesului de pace și încercări din partea autorităților de la Kiev de a rezolva, din nou și din nou, problema prin suprimarea în forță a sud-estului. Aceste tentative nu duc nicăieri’, a afirmat ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eighteen − 17 =