În timp ce unii-şi do..." />

PASIUNE PE ROŢI Mototricicleta lui Vlas

În timp ce unii-şi doresc automobile și motociclete cât mai luxoase și performante, de la companii cu renume, un tânăr de la Facultatea de Mecanică a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași şi-a construit singur un moto-triciclu.

Aceasta nu e singura creaţie a iscusitului inventator. La 19 de ani, Adrian Vlas a construit deja patru vehicule de acest tip.

După ce a căpătat suficientă experiență, a decis să treacă la un mijloc de transport mai performant: motocicletele. Nici pe acestea nu le lăsa mult timp în starea iniţială: le punea motoare mai puternice sau le echipa cu tot felul de accesorii.

Născut în Sărata Galbenă, Raionul Hânceşti, R. Moldova. Pasionat de ingineria mecanică de la 11 ani, când mergea pe bicicletă. Nemulțumit cum arătau bicicletele, își dorea mereu să le perfecționeze. Le echipa cu faruri şi aparate muzicale sau le transforma în tricicluri.

După mai multe bricolări, i-au venit şi alte idei. Şi-a propus să facă o motocicletă pe trei roți. Adică… o mototricicletă! Mai întâi, a făcut proiectul. A găsit apoi un motor de 50 cm3, a cumpărat profilele metalice, tabla, componentele și materialele necesare.

În final, a reușit să facă triciclul conform proiectului. Desigur, pentru aceasta a trebuit să rezolve multe probleme tehnice. Astfel, s-a născut pasiunea sa pentru inovare.

La 15 ani, a propus deja a treia invenție, înregistrată chiar cu denumirea de „Mototricicletă”. Distinsă cu premiul „Cel mai bun elev inventator” la o expoziție internațională și premiul întâi la concursul „Cel mai dotat tânăr inventator”, organizat de Academia de Ştiinţe a Moldovei. Rezultatele i-au dat un imbold pentru a continua şi a încerca să exceleze în domeniul mecanicii.

„Mototricicleta” realizată de Adrian Vlas are patru viteze înainte și patru înapoi. Poate transporta până la 700 kg. Atinge maximum 120 km/h. Are un motor de la motocicleta rusească „Planeta”, cu destinație mai mult utilitară.

Toate piesele au fost luate de la diferite motociclete, modificate apoi și adaptate pentru moto-triciclu. Distincțiile primite l-au determinat pe Adrian să continue cu unul mult mai performant.

Motocicleta rusească de la care a plecat era bună mai mult pe drumuri de ţară. Adrian îşi dorea un vehicul mai performant, cu design atrăgător şi original. A patra sa invenție e denumită „Autotricicleta”, deoarece are în componență diverse piese de automobil, printre care și întregul motor.

Este un vehicul de transport cu trei roți, dotat cu un motor cu patru cilindri, cu aprindere prin scânteie, cu cilindreea de 1.800 cm3. Motorul provine de la un VW Passat B4. Triciclul atinge maximum 200km/h și consumă 8 l/100 km.

Avantajele triciclului
poate transporta mai multe persoane;
este mai stabil decât o motocicletă pe doua roţi;
asigură o securitate şi un confort sporit pasagerilor.

Dispune de o banchetă confortabilă cu trei locuri, dotată cu centuri de siguranță şi bare laterale de protecție. Îmbarcarea pasagerilor se poate face prin ambele părți ale motocicletei.

„Autotricicleta” are şi mecanism de cuplare a remorcii. Datorită suspensiei punții spate, cu amortizoare telescopice și arcuri elicoidale, triciclul are un echilibru foarte bun in viraje. Construcţia mototricicletei a costat peste trei mii de euro.

În anul 2013, la Expoziția Internațională de Inginerie Mecanică, Adrian a obținut cu acest triciclu medalia de bronz.

Adrian își petrece timpul liber mai mult în atelierul său, indiferent dacă e vară sau iarnă. Mereu proiectează sau caută să repare câte ceva şi nu-şi găsește liniştea până nu îşi încearcă în practică toate ideile ce îi vin.

Tânărul inventator nu e însă mulțumit. În fiecare zi se gândește la noi și noi proiecte. Din păcate, resursele financiare limitate n-îi permit să le realizeze. Invențiile sale au prins viață exclusiv datorită ajutorului părinţilor.

Adrian are multe idei, dar insuficiente resurse financiare pentru a le pune în practică. Să sperăm că într-o bună zi va reuși să-si realizeze proiectele. Îi dorim din toată inima acest lucru. Până atunci, îi reamintim cuvintele lui Amundsen, primul om ce a ajuns la Polul Sud: „Ai reușit? Continuă! N-ai reușit? Continuă!”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

19 − fifteen =