Parlamentul de la Kiev a aprobat delimitarea în mod unilateral a graniţei cu Rusia

Legislativul ucrainean, Rada Supremă, a aprobat ieri un proiect de lege prin care cere guvernului ca, în termen de o lună de zile, să pregătească documentele necesare pentru delimitarea unilaterală a frontierei cu Federația Rusă. foto

Prin același proiect, Rada Supremă cere guvernului să decidă imediat suspendarea activității punctelor de trecere a frontierei de-a lungul graniței cu Rusia și să ia măsurile necesare pentru întărirea controlului la granița cu Republica Moldova pe sectorul transnistrean. 

Decizia Ucrainei de a-și delimita granița cu Rusia în mod unilateral a fost anunțată luni de secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate Națională și Apărare, Andrei Parubii. „Amenințările la adresa securității naționale obligă Ucraina să-și delimiteze frontiera”, a declarat Parubii într-un interviu pentru postul de televiziune ICTV.

Demarcarea graniței cu Rusia a fost cerută de președintele Petro Poroșenko, în scopul de a securiza frontiera estică.

Moscova, prin vocea președintelui Consiliului Federației (camera superioară a parlamentului rus), Valentina Matvienko, a calificat ulterior decizia Kievului drept „o provocare la escaladarea conflictului cu Rusia”, subliniind că „demarcarea este posibilă doar pe bază bilaterală, în caz contrar această graniță neputând fi recunoscută niciodată”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 − six =