Opoziția din Kazahstan vrea referendum pentru ieșirea din Uniunea Vamală

Opoziția din Republica Kazahstan pregătește organizarea unui referendum național privind ieșirea țării din Uniunea Vamală și Spațiul Economic Unic, create din 2009 de către Federația Rusă, Belarus și Kazahstan. foto

La ședința grupului de inițiativă privind organizarea plebiscitului, care a avut loc la Alma-Ata pe 16 martie, s-au adunat 500 de delegați din diverse regiuni ale țării.

Referendumul mai vizează returnarea în proprietatea statului a întreprinderilor strategice care au fost privatizate – Kazakhmys, ENRC, Arcelor Mittal Temirtau, Kaztsink și Banca Populară a Kazahstanului.

Toate documentele adoptate la întrunirea delegaților au fost transmise autorității electorale. Pentru organizarea referendumului este nevoie de colectarea a cel puțin 200 000 de semnături.

Decizia privind constituirea Uniunii Vamale dintre Rusia, Belarus și Kazahstan a fost luată în anul 2007. Uniunea Vamală prevede crearea unui spațiu economic unic pe teritoriul căruia nu sunt aplicate taxe vamale și alte restricții economice, cu excepția celor de protecție și antidumping. Începând cu 1 ianuarie 2012 pe teritoriul Rusiei, Belarusului și Kazahstanului funcționează o nouă structură de integrare – Spațiul Economic Unic (SEU), care permite libera circulație a mărfurilor, serviciilor și capitalului fără a fi oprite la granițele interne. (Ria Novosti)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

9 − three =