Oare blockchain-urile vor garanta procesele de transport transparente?

Industria globală a transporturilor și logisticii este un sector uriaș care necesită procese rapide, fluxuri sigure de date și informații și, mai ales, necesită siguranța mărfurilor transportate.

Dezvoltarea tehnologică contribuie constant la introducerea de soluții mai eficiente de schimb de informații și comunicare. Aceste soluții cresc eficiența proceselor logistice. Recent, alte soluții revoluționare au apărut și în industria TSL, și anume blockchains-urile.

Ce este un blockchain? Este o bază de date distribuită pe Web. Aceleași informații sunt salvate pe mai multe servere și criptate cu ajutorul cheilor criptografice. Dacă doriți să obțineți informații, comparați aceleași date pe mai multe servere. În cele din urmă, utilizatorul primește feedback care este identic pe multe servere. Acest lucru elimină daunele oricăror modificări pe care le-ar fi putut face hackerii, deoarece schimbarea informațiilor pe mai multe servere în același timp nu este posibilă. Acesta este unul dintre principalele avantaje ale acestei tehnologii.

Această metodă de colectare a datelor pe Internet permite unei companii să lucreze fără calculatoare centralizate. Toate tranzacțiile și înregistrările contabile sunt înregistrate online. Toate informațiile necesare sunt stocate și duplicate pe mai multe servere din cloud.

Cum poate industria TSL să beneficieze de această tehnologie? Potrivit lui Maciej Tyburczy, șeful diviziei Lean & Process Management din cadrul grupului internațional de transport și logistică AsstrA-Associated Traffic AG, principalul avantaj este transparența fără precedent a procesului.

 „Toate informațiile și documentele vor fi pe Web. Vom evita documentația pe hârtie, iar mărfurile vor fi urmărite de emițătorii GPS la o scară mai mare decât înainte.

 Fiecare etapă a procesului – de la primirea comenzii de transport prin încărcare, transport, descărcare și finalizarea documentației de transport – va fi reflectată cu exactitate în sistemul online. Accesul la aceste informații va fi oferit tuturor celor implicați în proces. În măsura în care este adecvat pentru siguranță, desigur ”, continuă Maciej Tyburczy.

Următorul beneficiu al tehnologiei blockchain sunt costurile mai mici ale serviciilor. Se estimează că cheltuielile globale legate de administrarea și arhivarea documentației în industria TSL vor fi de cinci ori mai mici decât înainte.

Abordările bazate pe Blockchain garantează securitatea și exactitatea datelor, deoarece informațiile sunt duplicate pe mai multe servere și criptate cu chei criptografice puternice.

În prezent, companii precum FedEx, Kuehne + Nagel, Maersk și IBM testează, sunt pioniere și integrează tehnologii bazate pe blockchain. Potrivit lui Maciej Tyburczy, tehnologiile blockchain pot intra într-o utilizare populară în acest deceniu.

„Pentru a rezuma, va exista o bază de date mare, bine criptată, duplicată pe multe servere. Aceasta va conține informații complete despre fiecare expediere, inclusiv documentația, locația mărfurilor și toate activitățile la toate etapele procesului.

 Fiecare furnizor internațional de servicii de transport și logistică ar trebui să implementeze sistematic cele mai noi soluții tehnologice. AsstrA consideră un potențial imens în tehnologia blockchain și explorează modul în care se pot implementa cele mai bune soluții conexe în operațiunile companiei ”, încheie șeful diviziei Lean & Process Management din cadrul grupului internațional de transport și logistică AsstrA-Associated Traffic AG.

Foto: Maciej Tyburczy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × 4 =