O nouă reuniune OCEMN pe problema transporturilor, la Istanbul

În perioada 25 – 27 noiembrie 2013, la Istanbul, au avut loc întâlnirile pe teme de transport ale Organizației pentru Cooperare Economică la Marea Neagră: a doua reuniune a grupului de lucru pentru implementarea Certificatului Internațional de Greutate a Vehiculelor (IVWC) și a noua întâlnire a comitetului director pentru facilitarea transportului rutier de mărfuri. În aceeași perioadă a fost organizată și întâlnirea grupului de lucru pe transport al Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN). foto

Întâlnirile au adus câteva evoluții importante în atingerea obiectivelor OCEMN pe probleme de transport. Este vorba despre alăturarea Rusiei la proiectul privind implementarea Certificatului Internațional de greutate, alături de cele 7 țări care până în prezent și-au manifestat dorința de a participa la proiect (Albania, Armenia, Georgia, Moldova, România, Serbia și Ucraina). Următoarea întâlnire a miniștrilor de externe din zona BSEC, care va avea loc la Erevan, pe 12 decembrie 2013, va aproba aceste modificări. 

Al doilea aspect ține de alăturarea Ucrainei la proiectul Permisului BSEC, alături de Albania, Armenia, Georgia, Moldova, România, Serbia și Turcia.

România, Moldova și Ucraina au fost de acord sa folosească aceste permise nu doar pentru tranzitul direct sau țară de destinație, dar și pentru terță țară, bazat pe reciprocitate. Numărul de permise alocat pentru 2014 va fi de 400 pentru aceste țări. De asemena, s-a stabilit ca și celelalte țări care doresc să se alăture folosirii permisului BSEC și pentru terță țară să informeze secretariatul OCEMN până în 15 decembrie 2013.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × 3 =