La aproape trei ani d..." />

O nouă lege interzice fumatul în mașini

La aproape trei ani după ce irlandezii au venit cu o propunere de lege privind interzicerea fumatului în maşină, iată că britanicii iau acest lucru în serios şi se pregătesc să patenteze o nouă lege care va afecta zeci de milioane de şoferi. Pentru că şi Uniunea Europeană e interesată de aşa ceva. foto

Iniţial, ideea irlandezilor era de a găsi o modalitate care să-i forţeze pe părinţii care îşi transportă copiii cu maşina să nu mai fumeze în maşină. Motivul este evident: eliminarea afecţiunilor pe care fumul de ţigară îl produce sistemului de respiraţie al micuţilor. 

Lucrurile au rămas în suspans (conspiraţia producătorilor de ţigări, e clar!…), dar britanicii sunt gata acum să facă acest pas. Mai ales după un vot strâns privind un astfel de amendament la Legea pentru Familii şi Copii, ceea ce poate permite parlamentului să adopte o lege specială anti-fumat în maşini.

Evident, disputele sunt deja aprinse, iar multe voci, atât din guvern, cât şi din partea asociaţiilor de consumatori, susţin că o astfel de lege ar fi imposibil de aplicat şi că mai bine se investeşte în campanii de conştientizare şi informare.

Conform unor surse, premierul David Cameron ar fi un susţinător al unei astfel de legi, care să interzică fumatul în maşinile care transportă copii. Iar principalul argument este adus de Fundaţia Britanică a Plămânilor.

Conform studiilor acestei fundaţii, o ţigară fumată în maşina în mişcare, chiar şi cu geamul întredeschis, expune un copil plasat pe bancheta din spate fumatului pasiv, acesta inhalând circa două treimi din fumul pe care l-ar inhala dacă ar fi expus fumatului pasiv dintr-un pub pentru fumători.

În plus, dacă părintele fumează în maşină în timp ce aceasta staţionează, iar geamurile sunt toate închise, nivelul de toxine acumulat de copil este de 11 ori mai mare. Date la care se mai adaugă statisticile alarmante, care arată că sute de mii de copii se îmbolnăvesc anual de astm şi alte boli ale sistemului respirator din cauza fumatului pasiv, în principal cauzat de părinţi.

Pe de altă parte, o astfel de lege este văzută ca un nou act de intruziune în viaţa privată a oamenilor, deoarece maşina personală este considerată un spaţiu privat, în care proprietarul are dreptul la orice. (Promotor)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × 4 =