Autoritățile franceze sunt destul..." />

Noua taxă de drum în Franța

Autoritățile franceze sunt destul de avansate cu pregătirile pentru introducerea de la 1 iulie 2013 a noului sistem de taxare pentru drumuri. Pregătirile sunt efectuate, în fapt, de Ecomouv, consorțiul format înainte de licitația pentru cesionarea activității de taxare. foto

Având ca acționar majoritar cu 70% Autostrade per Italia, un lider în domeniu, Ecomouv mai reunește alte companii franceze din domeniul transporturilor și informaticii cum ar fi SNCF, SFR sau Thales. Conform prezentării făcute de Directorul Ecomouv la Seminarul organizat de IRU la Bruxelles, pe 5 martie, compania este în graficul stabilit.

Precizăm că noua taxă de drum denumită Ecotaxă va fi aplicată pentru camioane, pe întreaga rețea de drumuri a Franței, cu excepția autostrăzilor care sunt deja taxate. Calculul ei va fi făcut cu ajutorul unui dispozitiv de la bordul camionului, pe baza distanței parcurse, a configurației camionului și a categoriei de poluare.

Echiparea cu noul dispozitiv va fi obligatorie pentru transportatorii francezi, care vor putea opta pentru plata zilnică, lunară sau anuală. Desigur, se vor acorda discounturi pentru plata pe perioade mai mari, atât pentru francezi cât și pentru străini.

Șoferii străini vor putea procura un dispozitiv la intrarea în Franța, contra unei garanții de 100 euro și a unei înregistrări în sistemul de taxare. La ieșirea din Franța vor putea preda dispozitivul și vor recupera diferența rămasă sau vor putea păstra dispozitivul și completa suma disponibilă pentru plată.

Transportatorii francezi vor putea încheia contracte cu diverși subcontractanți ca Shell, DKV, Dekra și alții, care vor asigura propriile dispozitive compatibile și vor oferi plata la termen ca facilitate comercială.

Prețurile mai fac încă obiectul unor ultime ajustări, dar valoarea medie estimată este de 0,12 euro pe kilometru. Astfel, pentru 2 axe și până la 12 tone ea va fi de 0,08 euro pe kilometru, iar pentru mai mult de 3 axe și peste 12 tone va fi de 0,14 euro pe kilometru.

Ecotaxa va înlocui sistemul bazat pe vinietă introdus în1956 și abolit în 2001. Asociația Română pentru Transporturi Rutiere Internaționale (ARTRI) și revista „Mișcarea” va prezenta informații suplimentare și vă vor ține la curent cu ultimele evoluții în articolele viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two + 9 =