Noi reguli pentru șoferii de autocar după accidentul din Muntenegru

Ministrul pentru IMM-uri, mediul de afaceri şi turism, Maria Grapini, a propus la ședința de Guvern modificarea legislației privind transportul de persoane, în vederea evitării unor situații similare accidentului de duminică din Muntenegru. foto

Grapini militează pentru eliminarea posibilității ca șoferii de autocar să desfășoare ocazional această activitate. „Eu cred că în situația transportatorilor de oameni – autocare, microbuze – nu trebuie să luăm șoferi temporari, care lucrează în altă parte, care nu fac continuu această activitate pentru că aici este vorba de viteză de reacție la secundă, de îndemânare şi știm cu toții că dacă faci din când în când șoferitul ţi se poate întâmpla ca instinctul să nu-ţi funcționeze”, a declarat ministrul. 

Maria Grapini a mai spus că este vorba și despre o problemă de responsabilizare și că ar trebui înaintată responsabilizarea până la firma care organizează excursii, la calitatea şi modul în care se fac școlile şi licențele de transport, precum şi verificarea șoferilor. „Eu am pledat înainte să se întâmple acest tragic accident să responsabilizăm funcționarii publici, cei care controlează şi avizează, în momentul când dau un aviz să nu-l dea din birou, să verifice calitatea, fie că vorbim de șofer, fie de mijlocul de transport şi cu sancțiuni foarte dure în momentul în care se întâmplă”, a precizat ministrul pentru IMM-uri, mediul de afaceri şi turism.

Potrivit Mariei Grapini ar trebui ridicată inclusiv licența de transport a unei companii care provoacă accidente de o gravitate foarte de mare.

Șoferul care conducea autocarul românesc în momentul producerii accidentului din Muntenegru, dar și cel care îl înlocuia erau angajați ai Ministerului de Interne, unul al Direcției de Suport Tehnic din cadrul ministerului, iar celălalt al Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, Serviciul de Logistică. Deși din punct de vedere legal aveau dreptul să își ia un al doilea serviciu, bărbații nu și-ar fi anunțat colegii că lucrează ca șoferi pe autobuze turistice. Unul dintre șoferi a murit, iar celălalt se află în continuare sub supravegherea medicilor.

18 români au murit și 29 au fost răniți în accidentul produs duminică la Grlo, pe o șosea dintr-o regiune montană la 30 de kilometri nord de Podgorica, capitala Muntenegru. (Yahoo News)

1 comment

  1. tepes

    o groaza de nereguli care la o firma oarecare nu ar fi posibile. daca nu se acopera neregulule, o sa aveti si alte surprise. exista „relaxare’ pentru ca toate se „aranjeaja” la noi mai ales cu colaboratori politisti. pacat de atatea victim. sa vedem ce masuri se iau….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × two =