Constituire..." />

Nazarbayev: Uniunea Vamală este răspunsul la criză

Constituirea Uniunii Vamale a Rusiei, Belarusului și Kazahstanului este un răspuns la criza financiară globală, a declarat președintele kazah Nursultan Nazarbayev. foto

„Criza economică, de fapt, nu a încetat din 2007-2008 până în prezent. Acest lucru înseamnă că erodarea valorilor occidentale se extinde. În general, ar trebui să vorbim despre erodarea societății de consum, a sistemului care a permis contractarea de împrumuturi „ușoare” pentru a se îmbogăți, până când acest balon a explodat”, a subliniat liderul de la Astana.

Potrivit lui Nazarbayev, Uniunea Vamală a celor trei țări foste sovietice este soluția depășirii crizei. Președintele kazah a mai subliniat că și alte țări doresc să semneze un acord de colaborare cu Uniunea Vamală. „Kirghizstan și Tadjikistan intenționează să facă acest pas. Vietnam la fel. Au fost discuții și cu Republica Moldova”, a mai declarat Nursultan Nazarbayev. Cu toate acestea, el a subliniat că țările care vor să se alăture Uniunii Vamale trebuie să îndeplinească anumite cerințe.

„Am creat un organism supranațional deschis pentru orice țară, care va trebui însă să parcurgă un drum, pe care noi deja l-am trecut”, a precizat președintele kazah.

De la 1 ianuarie 2012 pe teritoriul Rusiei, Belarusului și Kazahstanului funcționează Spațiul Economic Unic (SEU). Scopul acestei structuri este libera circulație a mărfurilor, serviciilor și capitalului pe întreg teritoriul țărilor membre. Concomitent cu Uniunea Vamală, constituită mai devreme de către Rusia, Belarus și Kazahstan, SEU trebuie să fie un punct de reper pentru un alt mare proiect – Uniunea Economică Euroasiatică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one × 4 =