Moldova, România și Ucraina au aprobat traseul Autostrăzii Inelare a Mării Negre

Miniștrii Transporturilor din Republica Moldova, România și Ucraina au agreat traseul Autostrăzii Inelare a Mării Negre pe teritoriul celor trei state. Discuțiile finale pe acest subiect au avut loc pe 16 aprilie la Sofia, în cadrul Reuniunii miniştrilor Transporturilor din statele membre ale Organizaţiei Cooperării Economice la Marea Neagră (OCEMN). foto

Conform Declarației comune a miniștrilor Transporturilor din Moldova, România și Ucraina, ruta viitoarei Autostrăzi Inelare a Mării Negre (AIMN) va avea două direcții: de la Odesa spre București prin Chișinău – Ungheni și respectiv de la Odesa spre București prin Reni – Giurgiuleşti – Galați. 

„Traseul a fost elaborat în așa mod ca să servească nevoilor reale de transport ale celor trei state. Din perspectiva europeană, includerea Chişinăului în acest parcurs va permite conectarea Republicii Moldova la un flux important de transport pe principalele axe comunitare”, a declarat ministrul Transporturilor de la Chișinău, Vasile Botnari.

De asemenea, la Sofia a fost semnată Declarația Miniștrilor Transporturilor care promovează dezvoltarea transportului „verde” în țările membre ale OCEMN. La reuniunea din Sofia a mai participat secretarul general OCEMN, Victor Ţvircun, şi secretarul general TRACECA (Coridorul de Transport Europa-Caucaz-Asia), Eduard Biriucov, ambii fiind originari din Republica Moldova.

Evenimentul constituie un bun prilej pentru discutarea subiectelor de interes comun, în ceea ce priveşte regiunea OCEMN, precum şi pentru a reconfirma determinarea de a lucra de comun acord pentru o dezvoltare durabilă a transportului din regiunea dată.

OCEMN este cea mai veche formă de cooperare în regiunea Mării Negre. Bazele ei au fost puse în 1992, când liderii a 11 state – Turcia, România, Bulgaria, Federaţia Rusă, Ucraina, Republica Moldova, Albania, Georgia, Azerbaijan, Armenia şi Grecia au semnat, la Istanbul, „Declaraţia de la Bosfor”. (UNIMEDIA)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four × 4 =