..." />

Moldova joacă un rol important în conexiunea Europei cu Asia

Republica Moldova va juca un rol important în transportul feroviar, prin integrarea coridorului IX în reţeaua europeană şi viitoarele conexiuni între Europa de Vest şi cea de Est, a declarat Libor Lochman, director executiv al comunității Căilor Ferate Europene (CER), în cadrul primului summit feroviar al Republicii Moldova, organizat de Căile Ferate din Moldova şi Club Feroviar, în perioada 7 – 8 iunie la Chişinău. foto

Potrivit lui Lochman, conexiunile eficiente şi bune cu UE, prin România, vor fi esenţiale pentru traficul de marfă al Moldovei. De asemenea, pentru ca aceste proiecte să fie viabile, pe plan politic, Moldova va trebui să lucreze cu UE în scopul identificării şi rezolvării probelemelor din sistemul feroviar.

Reprezentantul CER a mai subliniat că pe lângă problemele de ordin politic, „pe plan tehnic obiectivele pe termen scurt, până în 2013, ţin de specificaţiile sistemului de ecartament 1520/1524 mm (Specificaţiile Tehnice de Interoperabilitate) dezvoltate de ERA. „Pe termen lung, obiectivele trebuie să se canalizeze către elaborarea studiilor şi optimizarea practicilor de transfer la punctele de conectare şi identificarea posibilităţii privind deschiderea pieţei feroviare în statele CSI”, a declarat Libor Lochman.

Însă pentru ca Moldova să devină un adevărat punct de conectare între Europa şi Asia, este necesar să îşi îmbunătăţească infrastructura feroviară şi să îşi coordoneze proiectele cu statele vecine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 − nine =