Ministrul Agriculturii: România este o piaţă de mâna a zecea în care se aduc produse expirate

Într-un interviu acordat cotidianului Ziarul Financiar, Achim Irimescu a declarat că România este o piaţă de mâna a zecea în care se aduc produse din străinătate cu termene expirate.  foto

”Aici este o piaţă în care importa­to­rii se orientea­ză şi aduc produ­se la sfârşit de ter­men de valabili­tate sau chiar de­păşit. În România salamul se spală cu oţet; se schimbă saramura la brânză, iar brânza se bagă din nou la vânzare. Statul nu-şi face dato­ria, ANPC-ul nu şi-o face”, a acuzat Irimescu.

Ministrul Agriculturii a dat mai multe exemple de produse de proastă calitate aduse în România.

”Când vameşii au oprit un camion la frontieră cu carne de porc din Polonia, şoferul a luat-o la fugă, nici măcar actele nu le avea la el, pentru că mulţi importatori nu sunt polonezi, ci români «descurcăreţi». În Marea Nordului este un vierme care stă în stomacul peştelui. Pentru pieţele din Europa acesta se eviscerează şi se scoate. În România, care e piaţă de mâna a zecea, nu se eviscerează, pentru că asta ar însemna mână de lucru. Aşadar pentru România se lasă aşa, se congelează în principiu, doar că, până ajunge să se congeleze, viermii pot să migreze în muşchi şi ăsta e un peşte contaminat. Până la aderare, irlandezii aduceau un astfel de peşte în România la un preţ foarte scăzut şi am reuşit să-i blochez atunci”, a povestit Irimescu.

El a mai relatat și o discuție cu un importator român: ”Acum două luni discutam cu importator şi mi-a zis: «Dacă asta se cere, asta aduc; când mi-l găseşte cineva îl ducem şi facem făină de peşte. Nimeni nu-i controlează (pe importatori – n. r.). A fost carne de vită congelată de 40 de ani care a ajuns în România”.

Totodată, ministrul a precizat că pe perioada iernii doar 30% din mâncarea este produsă în România, ”ceea ce e foarte grav”. ”Nu pot să fiu de acord că România nu poate să-şi asigure hrana”, a mai precizat Irimescu.

În ceea ce priveşte priveşte scandalul de la fabrica de produse lactate Brădet, ministrul crede că aceasta nu va avea mari probleme, în schimb, vor fi afectați furnizorii de lapte pe care îi consideră nevinovaţi.

Achim Irimescu a comentat și declarația premierului Dacian Cioloş care a spus că ministrul său s-a grăbit când a numit fabrica la care a fost descoperită bacteria: ”Trebuia să mă întrebe!”.

Corupția din vest este umană

”Diferenţa între corupţia de la noi şi corupţia din vest, asta îmi explicau mie cei din vest, că acolo corupţia este umană. Toate hoţiile mari se fac cu statul, din bani de la buget, asta este peste tot. Străinii când fac o afacere cu statul pentru un milion de euro, banii aceia nu îi duc în alta ţară să-şi facă casă sau să-i păstreze în cont, ci fac o fabrica şi dau şi la amărât să mănânce o pâine. Or, românii scot banii din ţară. S-au scos în ultimii cinci ani, de pe vremea lui Băsescu, 35 miliarde de euro din România, cu camionul, în Elveția – îmi spuneau mie băieţii, confidenţial. Cu banii aia produceau pentru noi, nu pentru Elveţia”, a susținut Irimescu.

Sursa: EurActiv 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one × two =