Merkel: „UE ar trebui să îşi susţină vecinii estici în conflictele comerciale cu Rusia”

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat, luni, că, dacă Ucraina va îndeplini condiţiile necesare pentru semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană, Kievul ar trebui să primească sprijin în acest sens. foto

De asemenea, cancelarul a subliniat că la summitul Parteneriatului Estic, care va avea loc în perioada 28-29 noiembrie, la Vilnius, va pleda pentru ca UE să ofere vecinilor săi estici sprijin concret în conflictele comerciale cu Federaţia Rusă. 

Potrivit Angelei Merkel, din cauza presiunilor Moscovei, decizia apropierii partenerilor estici de UE nu este una uşoară. „Voi pleda la Vilnius pentru ca UE să contracareze eventualele măsuri de retorsiune şi să fi solidară, fie că vorbim de posibilitatea comercializării produselor care nu au voie să fie vândute în Rusia sau de acordarea de asistenţă generală în dezvoltarea domeniului energetic”, a subliniat Merkel.

Cancelarul german a mai menţionat că, dacă partea ucraineană va îndeplini condiţiile necesare pentru semnarea acordului de asociere cu UE, Ucrainei ar trebui să îi fie furnizat sprijin în acest sens. „Vreau să reiterez clar că ne aşteptăm la măsuri credibile din partea Ucrainei pentru crearea condiţiilor semnării acordului de asociere. Ne aşteptăm ca acest proces să fie implementat într-o manieră sustenabilă şi ireversibilă”, a adăugat cancelarul de la Berlin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × 5 =