Memorandum de cooperare în domeniul transporturilor dintre România și R. Moldova

Miniștrii Transporturilor din România și Republica Moldova au semnat Memorandumul de Înțelegere privind cooperarea în domeniul transporturilor, prin care cele două părți s-au angajat să realizeze proiectele comune agreate. Documentul  a fost semnat marți, 4 februarie, în timpul vizitei la București a ministrului moldovean de resort, Vasile Botnari. foto

„Vom oferi Republicii Moldova tot sprijinul în demararea proiectelor de interes comun convenite, dar și asistență tehnică pentru armonizarea legislației naționale cu cea europeană”, a declarat Ramona Mănescu. 

Cei doi miniștri au discutat despre  construcția, în perioada următoare, a podului rutier Iaşi-Ungheni ca parte a reţelei centrale TEN-T cu finanțare europeană, obținută prin Mecanismul de Conectare a Europei (CEF). În prezent, grupul de lucru bilateral instituit în luna decembrie, lucrează la documentaţia tehnică şi financiară pentru a obține avizele necesare și pentru a putea depune aplicaţia pentru finanţare în cursul acestui an. În acest context a fost abordată și finalizarea documentaţiilor tehnice necesare pentru construcţia podului nou Galaţi – Giurgiulești şi a podului de la Leca – Falciu, astfel încât construcţia lor să poată demara cât mai curând.

Biroul de presă al Ministerului Transporturilor de la București mai informează că au fost identificate proiecte comune și în domeniul transportului feroviar, un exemplu fiind modernizarea tronsonului de cale ferată Ungheni–Chişinău, dar și construcţia unui segment de 10 km de cale ferată largă către gara Nicolina din Iaşi.

Pe termen scurt, partea română a propus amenajarea staţiei Socola pentru a permite transbordarea călătorilor de la trenurile pe ecartament larg la cele pe ecartament european sau colaborarea cu autorităţile locale în vederea introducerii unei linii de transport în comun până la staţia Nicolina.

Interesele comune ale României și Republicii Moldova vizează și îmbunătățirea condițiilor de navigabilitate pe râul Prut și descoperirea unor surse de finanțare pentru modernizare. În plus, oficialii de la București vor oferi sprijin Chişinăului pentru construcția, consolidarea și reabilitarea podurilor peste râul Prut.

În privința schimbului de experiență, Ministerul Transporturilor din România ar putea susține Republica Moldova prin acceptarea la specializare a personalului tehnic aeronautic (mecanici de avioane), precum și acordarea de consultanță pentru implementarea procedurilor și calificarea ofițerilor PSC (Port State Control).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eleven + twenty =