Solicitările Ucraine..." />

Membrii OMC șocați de cerințele Ucrainei

Solicitările Ucrainei referitoare la majorarea taxelor vamale pentru sute de mărfuri importate sunt criticate dur de partenerii săi comerciali din Organizația Mondială a Comerțului. foto

Potrivit Deutsche Welle, Ucraina, care anterior a acuzat mai multe țări de declanșarea unor adevărate “războaie comerciale”, întreprinde măsuri care nu convin multor parteneri.

Este vorba despre cerințele oficialilor de la Kiev de a majora taxele vamale pentru 350 de produse de import, despre care au fost informați membrii OMC.

Purtătorul de cuvânt al Secretariatului OMC, Keith Rockwell, a declarat că reacția partenerilor comerciali ai Ucrainei a fost una negativă. Reprezentanții organizației de la Geneva atenționează că acest pas ar putea duce la reducerea schimburilor comerciale bilaterale. “Ucraina a propus majorarea taxelor pentru o listă de mărfuri în valoare de 4,6 miliarde de dolari. Dacă va fi creat un precedent sau se va ajunge la anularea în masă a obligațiilor pe care și le-a asumat Ucraina sau alte state membre, consecințele ar putea fi foarte grave”, a explicat Rockwell.

Secretariatul OMC precizează că, anterior, peste 30 de țări au inițiat moificarea taxelor vamale, însă niciuna nu a înaintat spre revizuire o lisă atât de mare. “Vom examina dacă această intenție corespunde normelor OMC. Sunt sigur că țările membre vor urmări atent situația”, a mai subliniat purtătorul de cuvânt.

Partenerii comerciali ai Ucrainei în OMC trebuie să ofere răspunsul lor până la 12 decembrie. Comisarul european pentru comerț, John Clancy, a declarat că în cazul în care Kievul va reuși să majoreze taxele, exporturile europene ar putea fi prejudiciate cu aproximativ două miliarde de euro.

Ucraina speră să obțină acceptul membrilor OMC să majoreze taxele vamale pentru mărfurile care dețin cota de 5% din importul ucrainean. Juriștii precizează că în istoria OMC nu au fost încă astfel de cazuri în care țările participante și-au revizuit calitatea de membru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four × three =