Autom..." />

Maşinile şi carburanţii, în topul exporturilor românești

Automobile Dacia îşi menţine şi în 2013 poziţia de cel mai mare exportator din România, potrivit datelor estimate de Institutul Naţional de Statistică, furnizate la cererea Economica.net. Urmează Rompetrol Rafinare SA, companie care în 2012 ocupa poziţia a treia în clasamentul celor mai mari exportatori ai ţării şi Ford România, care în 2012 se afla de abia pe locul 11. foto

Aşadar, din primii trei exportatori ai României, doi sunt producători de automobile iar unul este o companie petrolieră. Datele financiare ale anului trecut nu sunt încă disponibile, dar, potrivit informaţiilor preliminare, este posibil ca, anul trecut, Dacia şi Ford să fi produs, împreună, peste 410.000 de autovehicule. 

Potrivit unor estimări mai vechi, uzina Dacia de la Piteşti ar fi urmat să producă în 2013 343.000 de autoturisme. Cum vânzările Dacia pe piaţa internă au fost de circa 25.000 de unităţi (este adevărat că gama Dacia comercializată în România cuprinde şi modelele Dokker şi Lodgy, care nu sunt asamblate la Piteşti, dar volumele sunt mici), are reieşi că, grosier, circa 310.000 de autoturisme Dacia au fost exportate, circa 90% din producţie. La un preţ mediu destul de conservator de 8.000 de euro pe unitate (piaţa occidentală preferă autoturisme mai aproape de vârful de gamă, iar Duster este cel mai vândut model), rezultă că Dacia ar fi putut avea, în 2013, exporturi de cel puţin 2,5 miliarde de euro.

Ocupanta locului doi în clasament, Rompetrol Rafinare (rafinăria Petromidia, deţinută de kazahii de la KazMunaiGas – cea mai mare din România) a avut exporturi de circa 1,7 miliarde de euro, potrivit estimărilor recente. Rompetrol Datele finale nu au fost încă prezentate. După primele nouă luni, pe datele oficiale exporturile rafinăriei se cifrau la 936.000 de tone de produse petroliere (fără a lua în calcul produsele petrochimice) în valoare de 1,1 miliarde de euro.

În cazul Ford, producţia a fost de circa 68.000 de maşini anul trecut, aproape toate fiind exportate. La un preţ mediu de circa 15.000 de euro, ar rezulta că Ford România a avut exporturi de circa un miliard de euro

Pe locul patru se află OMV Petrom ocupanta locului patru şi cu un an în urmă. Pe poziţia a cincea figurează grupul industrial american Honeywell Technologies, care în urmă cu un an deţinea poziţia a şasea în acelaşi clasament.

Surprize din industria alimentară

Poziţia a şasea reprezintă însă o surpriză. Pentru prima dată în ultimii patru ani o companie din industria alimentară ajunge în clasamentul celor mai mari exportatori din ţară. Este vorba despre subsidiara din România a companiei germane Alfred C Toepfer International, cu afaceri cu cereale, seminţe şi furaje în 36 de state ale lumii. „Subsidiarele noastre din Polonia, Ungaria, România şi Bulgaria ne asigură accesul la marfa pentru export. Acest lucru ne permite să oferim partenerilor noştri din UE o varietate mare de produse. De asemenea, mai mult decât oricând, acest lucru ne-a transformat într-un bun partener pentru procesatorii din UE”, se arată pe site-ul companiei. Toepfer România, care operează mai multe silozuri în partea de sud a României, a raportat în 2012 (ultimele disponibile) afaceri în valoare de peste 1,8 miliarde de lei (420 de milioane de euro) şi avea aproximativ 100 de salariaţi.

Urmează Flextronics Manufacturing Europe, unul dintre cei mai importaţi provideri de servicii de inginerie, design şi producţie pentru industria auto, Continental Automotive Products, Continental Automotive Systems şi ArcelorMittal Galaţi.

20% din exporturi generate de 10 firme

Din datele INS, primele 10 firme exportatoare din România au generat anul trecut 20,3% din totalul exporturilor. Aceasta în condiţiile în care, anul trecut exporturile FOB au atins un maxim istoric – 219,12 miliarde lei (49,56 miliarde euro), iar importurile CIF au fost de 244,33 miliarde lei (55,26 miliarde euro). Deficitul comercial FOB-CIF a ajuns la 25,21 miliarde lei (5,7 miliarde euro), mai mic cu 17,77 miliarde lei (3,9 miliarde euro) decât cel înregistrat în anul 2012.

Top 10 exportatori an 2013 (date estimate)

1 AUTOMOBILE DACIA SA
2 SC ROMPETROL RAFINARE SA
3 SC FORD ROMANIA SA
4 SC OMV PETROM SA
5 HONEYWELL TECHNOLOGIES SARL-REPREZENTAT FISCAL DE HONEYWELL GARRETT SRL
6 SC ALFRED C. TOEPFER INTERNATIONAL (ROMANIA) SRL
7 FLEXTRONICS MANUFACTURING EUROPE BV REPREZENTAT FISCAL DE FLEXTRONICS ROMANIA SRL
8 CONTINENTAL AUTOMOTIVE PRODUCTS SRL
9 CONTINENTAL AUTOMOTIVE SYSTEMS SRL
10 ARCELORMITTAL GALATI SA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fifteen + 15 =