..." />

Mașinile parcate neregulamentar ar putea fi ridicate din nou

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a publicat proiectul de hotărâre de guvern care va reglementa modul în care pot fi ridicate vehiculele parcate neregulamentar. Proiectul spune că doar administratorul drumului și administrațiile publice locale pot pune în aplicare măsura ridicării vehiculelor. foto

„Aplicarea măsurii tehnico-administrative, în trecut, a cunoscut şi o serie de situaţii excesive, generate de lipsa unor prevederi clare sau chiar de interpretarea greşită a legii şi ignorarea scopului pentru care se realizează ridicarea vehiculului. În acest sens, se propune ca măsura să nu fie dispusă sau să înceteze executarea sa dacă în vehicul este vizibilă prezenţa unor persoane”, se arată în proiectul realizat de MAI.

O altă modificare spune că vehiculele pot fi ridicate și atunci când sunt parcate pe pistele de biciclete sau în zonele unde împiedică circulația în siguranță a pietonilor.

„Transportarea la locul de depozitare se poate face numai cu vehicule specializate, care asigură preluarea în totalitate a vehiculului transportat pe caroseria vehiculului transportor; încetarea operaţiunilor, dacă la vehicul se prezintă conducătorul auto, înainte de iniţierea transportului către locul de depozitare; regula se circumscrie scopului urmărit de legiuitor, şi anume îndepărtarea obstacolului de pe carosabil, şi devine aplicabilă cu condiţia plăţii contravalorii operaţiunii de ridicare; aceasta constituie totodată şi o garanţie că nu vor exista situaţii abuzive, de solicitare a suportării unor cheltuieli care nu au fost efectuate (cele aferente transportului şi depozitării vehiculului)”, se arată în același document.

Ridicarea vehiculelor parcate neregulamentar nu s-a mai putut face în urma unei decizii luate de Înalta Curte de Casație și Justiție în 25 mai 2015.

Sursa: www.auto-bild.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four × 1 =