Ceea ce..." />

Maria Daniela Cioacă, 22 de ani, femeie, şofer de camion

Ceea ce în Danemarca sau Olanda este o banalitate – să vezi o femeie la volanul unui camion, la noi este un lucru ieşit din comun. Nici măcar substantivul „camionagiu” din limba română nu are declinare la genul feminin. Camionagiţă? Camionagioaică? Nu merge!

Ziua de 8 martie a trecut, însă chestiunea rămâne una de actualitate şi va fi astfel mulţi ani de-acum încolo: o femeie la volanul unui camion, pe o şosea sau o autostradă din lumea noastră balcanică, poate provoca chiar şi un accident în lanţ: bărbaţii vor rămâne cu capul întors după această raritate, riscând să facă o contravenţie.

Maria Daniela Cioancă este o bistriţeancă de 22 de ani, care şi-a ales o meserie neobişnuită: lucrează în domeniul Transporturilor, sector dominat de bărbaţi. Tânăra conduce prin Europa un camion care, încărcat cu marfă, poate ajunge la 40 de tone.

Vehiculul are 500 cai putere, cutie de viteze automată, servodirecţie hidraulică, este lat de 2,5 metri, înalt de 4 metri şi lung de 16 metri.

Maria Daniela Cioancă s-a născut în Mureșenii Bârgăului, un sat din estul judeţului Bistriţa-Năsăud, are doar 22 de ani, a terminat Facultatea de Administraţie Publică, Ştiinţe Politice şi ale Comunicării, vorbeşte patru limbi străine – germană, spaniolă, engleză şi franceză, iar din august 2013 lucrează ca şofer de camion.

„Dacă şofezi de mică, atunci când ajungi mare conduci camionul”, spune Maria. Ea povesteşte:

„În anul doi de facultate, iubitul meu, detinând permisul de conducere B-E, C-E, s-a angajat la o firmă din Spania, care deține camioane înmatriculate și în România. Am hotărât amândoi să obțin permisul categoria C-E și atestatele necesare și să lucrăm amândoi pe camion după ce îmi dau licența în anul trei.

Zis și făcut… Am absolvit și la scurt timp am venit amândoi și am început lucrul pe camion. Am stat 6 luni încontinuu numai în camion. Aici e casa noastră, bucătaria, living-ul, dressing-ul, tot. Multora li se pare ciudat, dar eu m-am obișnuit foarte repede și îmi place ceea ce fac”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × 2 =