D..." />

Majoritatea străzilor din Ucraina poartă denumiri sovietice

După 20 de ani de la căderea Uniunii Sovietice, cea mai populară stradă din Ucraina poartă numele lui Lenin. Deşi Ucraina se consideră liberă şi independentă, la ora actuală, în această ţară, numărul străzilor cu denumiri sovietice este de zeci de ori mai mare decât cel al străzilor legate de independenţa statului ucrainean. foto

Potrivit unui studiu publicat de cotidianul Kommersant, printre cele mai populare personaje în cinstea cărora au fost denumite marea majoritate a străzilor din Ucraina, se numără: Stalin, Kirov, Kalinin, Lenin şi Şciors. Cu toate acestea, în regiunea Ivano-Frankovsk, cunoscută drept cea mai naţionalistă din Ucraina, se mai poate găsi astăzi şi o stradă sau două care poartă cu mândrie numele eroilor ucraineni ca Bandera şi Mazepa.

Potrivit specialiştilor, denumirea străzilor e un fel de marcare a teritoriului. În acest sens, expertul Duncan Light de la Liverpool Hope University College susţine că „prin acest demers ideologic şi, totodată, simbolic (denumirea străzilor) regimurile politice încearcă să-şi imprime autoritatea asupra peisajului urban prezentându-şi ideologia şi versiunea asupra istoriei în aspectele cotidiene ale vieţii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nineteen + 13 =