Modificarea Codului Va..." />

Mai puțin controlori la vama din Rusia

Modificarea Codului Vamal al Federației Ruse prevede că la granița rusă ar putea fi redus numărul autorităților de control, iar accentul va fi pus pe verificările de audit, care se fac după validarea declarației vamale. În acest caz și timpul de așteptare se va reduce pentru fiecare camion până la 15 minute. foto

Toate acestea ar putea fi consecințele rescrierii Codului Vamal de către Comisia economică Euroasiatică (CEE), în anul viitor. Reprezentanții asociațiilor de export sunt însă de părere că obligația legată de analiza riscurilor va fi încă o barieră administrativă asupra participanților la activitatea economică externă, în special pentru transportatorii rutieri. O monitorizare efectuată de asociația „Proved” arată că odată cu introducerea acestui sistem, la granița dintre Rusia și Finlanda s-au format rânduri de camioane.


În plus, sistemul rusesc de gestionare a riscurilor este departe de cele occidentale. Președintele asociației „Breasla comercianțialor profesioniști”, Roman Kozlov, îl descrie ca pe un „tabel cu indicatori al nivelului costurilor de mărfuri, care nu are nimic în comun cu cele mai bune modele occidentale, bazate pe date reale”. Potrivit specialiştilor, dacă sistemul va fi perfecționat, ritmul de lucru mai rapid va fi resimțit în practică și formalitățile vamale ar putea fi efectuate în 5-7 minute, timp în care șoferul de camion va reuși să introducă informaţiile preliminare și să scaneze codul de bare.

Următorul punct ar trebui să fie punerea în aplicare la graniță a principiului celor două servicii (vamale şi de grăniceri), care vor transfera din atribuțiile sale altor autorităţi de reglementare. Acest lucru, în mare parte, este realizat la punctele rutiere de trecere, însă în același loc pot fi văzuți și reprezentanții Agenţiei pentru dezvoltarea frontierei de stat a Federaţiei Ruse, dar și cei de la Inspecţia de Transport. Experții subliniază că problemele legate de prezența tuturor organelor de reglementare și control vor continua, chiar dacă noul Cod Vamal va interzice acest lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × 1 =