De Misko Talesk..." />

Macedonia va finaliza autostrada Coridorul 10

De Misko Taleski, din Skopie pentru Southeast European Times — 29/09/11

Macedonia a obţinut un împrumut suveran de 107 mn euro de la BERD pentru a moderniza porţiunea din Coridorul 10 de transport nord-sud al Europei care trece pe teritoriul său.
Împrumutul va fi utilizat pentru a cofinanţa construcţia unui nou segment de 28 km din autostrada care leagă oraşele Demir Kapija şi Smokvica, situate în sud-estul ţării.
Acesta va finanţa de asemenea construcţia şi modernizarea cabinelor de încasare a taxei, precum şi instalarea echipamentului pentru colectarea electronică a taxei.
„Prin construirea porţiunii de 28 km din coridor, Macedonia realizează o autostradă pe cea mai importantă rută a sa de transport”, a declarat vicepremierul Zoran Stavrevski presei după semnarea acordului. Finalizarea coridorului oferă o „oportunitate extraordinară de a spori competitivitatea companiilor macedonene”, a adăugat el.
Construcţia autostrăzii este vitală pentru economia macedoneană, precum şi pentru armonizarea regiunii ca întreg, declară oficialii.
„Coridorul 10 este o legătură cheie de transport regional, iar BERD a sprijinit modernizarea acesteia cu investiţii în căile ferate şi în drumurile din Ungaria, Croaţia, Serbia şi Macedonia, în valoare totală de 854 mn euro”, a declarat directorul de transporturi al BERD, Sue Barrett.
Pe lângă construirea porţiunii de autostradă, proiectul coridorului 10 din Macedonia include construirea a două tuneluri, de 1 250 şi, respectiv, 1 300 de metri lungime, şase poduri, cinci pasaje rutiere superioare, şapte pasaje rutiere inferioare şi a două intersecţii de autostradă.
Renovarea şi modernizarea cabinelor de încasare a taxei va începe la jumătatea anului 2012, iar întreaga autostradă va fi finalizată până în 2016.
Macedonia a obţinut alţi 45 mn euro de la UE sub formă de donaţii IPA, a declarat ea. Banca Europeană de Investiţii a împrumutat alţi 130 mn euro, iar guvernul a alocat şase milioane de la bugetul de stat al Macedoniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × five =