Limba r..." />

Limba română este limba oficială a Republicii Moldova

Limba română este limba oficială a Republicii Moldova, au decis joi judecătorii Curţii Constituţionale de la Chişinău. foto

Preşedintele instanţei constituţionale moldovene, Alexandru Tănase, a explicat că textul Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova în care este folosită sintagma de „limbă română” prevalează textului din Constituţie în care se vorbeşte despre limba moldovenească. Problema limbii române a fost examinată de Curte după ce a primit două sesizări din partea unor deputaţi ai Parlamentului de la Chişinău cu privire la denumirea limbii oficiale a țării. 

Practic, se solicita instanţei constituţionale să constate echivalenţa sintagmei „limbă moldovenească” cu cea de „limbă română”. De asemenea, era sesizat faptul că în Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova se vorbeşte despre limba română, în vreme ce în textul Constituţiei se spune „limba oficială este limba moldovenească”. Această sintagmă din urmă a fost promovată de regimul sovietic, dar şi după destrămarea URSS de susţinătorii curentului moldovenismului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 − 6 =