Liderii PSD susțin acum că ar putea să nu aplice impozitul pe cifra de afaceri

Șeful PSD Liviu Dragnea și premierul Mihai Tudose spun că vor fi analize și simulări în detaliu asupra propunerilor de modificare a fiscalității din programul de guvernare și acestea nu vor fi introduse dacă efectele nu vor fi pozitive. foto

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat miercuri că taxa de solidaritate şi impozitul pe cifra de afaceri, două dintre măsurile care au stârnit revolte în mediul de afaceri, ar putea să nu fie aplicate în noul program de guvernare.

„Nu înseamnă că cele 2-3 posibile măsuri nu pot fi discutate. Dar nu va fi nicio măsură aplicată abrupt decât după ce se vor face analize şi simulări în detaliu. Dacă printr-o măsură care ar avea în vedere scoaterea la lumină a unor posibile transferuri de profit firmele care acţionează corect ar fi afectate, acea măsură nu se va adopta”, a susţinut Dragnea.

„Şi cu taxa de solidaritate va fi făcută o analiză, o simulare. Dacă efectul gândit pozitiv în urma aplicării acestei măsuri nu se justifică, nu va fi aplicată”, a adăugat șeful PSD.

Premierul Mihai Tudose a spus, la rândul său că modificările vor fi operate doar dacă se demonstrează prin simulări că vor fi benefice.

„Dacă vom vedea măsuri care fac mai mult rău decât bine, nu le vom aplica. Dacă sunt bine le introducem. Vom analiza introducerea de noi taxe dacă pe simulare dau rezultate bune. (…) Vom face toate simulările posibile”, a spus premierul.

Premierul a mai spus că este „optimist” cu privire la implementarea programului de guvernare.

Antena 3 a relatat, citând surse politice, că au apărut deja disensiuni între Tudose și Dragnea pe tema programului de guvernare. Luni, la trei zile de la depunerea jurământului la Cotroceni, Tudose i-ar fi comunicat șefului PSD că nu mai are ce discuta cu el, că nu vrea să răspundă la comenzi și mai ales nu vrea să pună în aplicare noul program de guvernare, în special partea cu taxele și impozitele, potrivit surselor citate de Antena 3.

Totuși, Mihai Tudose a negat miercuri aceste informații, spunând, potrivit News.ro: „Am citit şi eu ştirea că luni m-am certat cu domnul preşedinte Dragnea. Luni nu am reuşit să vorbim. Dar, dacă trebuie cumva, o să ne certăm ca să vă validăm ştirea. Nu am apucat să ne certăm încă, nici luni, nici ieri şi nici azi”, a spus Tudose.

Ce se întâmplă cu programul de guvernare

Întrebat dacă nu se va ajunge la situaţia ca măsurile din programul de guvernare, votate de Parlament, șă nu fie respectate, Dragnea a răspuns: „Îmi pare rău că aţi înţeles asta. Am spus foarte explicit că este o abordare corectă, suntem cinstiţi, deschişi, vom face o analiză seriosă. Eu sper să găsim modalitatea prin care toată lumea cinstită să aibă de câştigat, inclusiv bugetul de stat”.

„Dacă nu vom găsi această modalitate, nu vom aplica măsuri care să facă rău”, a subliniat liderul PSD, potrivit Mediafax.

Dragnea a spus, întrebat despre aceste măsuri care au generat scepticism atât în spaţiul economic românesc, dar şi al partenerilor străini, că majoritatea parlamentară PSD-ALDE şi Guvernul au „preocupări” ca toate companiile care lucrează în România să plătească impozitele „cinstit şi la nivelul prognozat”.

Ideea schimbării impozitului pe profit cu o taxare a cifrei de afaceri, precum și introducerea unei taxe de solidaritate sau a impozitului pe venitul global în cazul salariaților au scandalizat mediul de afaceri românesc, care au avut o reacție imediată și vehementă împotriva acestor propuneri.

Sursa: Euractiv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seventeen + seventeen =