În capitala Let..." />

La Riga începe Summitul Parteneriatului Estic

În capitala Letoniei, Riga, începe astăzi un summit de două zile al Parteneriatului Estic, în cadrul căruia liderii celor 28 de state membre ale Uniunii Europene se vor întâlni cu omologii lor din Ucraina, Georgia, Republica Moldova, Azerbaidjan, Armenia și Republica Belarus, pentru a stabili viitoarele etape de cooperare cu țările care fac parte din această iniţiativă a UE. foto

Totodată, liderii din statele comunitare şi din cele partenere urmează să aprecieze îndeplinirea preliminară a prevederilor din acordurile de asociere cu Ucraina, Georgia și Republica Moldova, precum și starea de cooperare cu Armenia, Azerbaidjan și Republica Belarus.

Principala speranţă a Ucrainei la Summitul de la Riga este liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii care doresc să călătorească în ţările membre ale UE. În acest sens, ministrul ucrainean de externe, Pavlo Klimkin, a declarat recent că rezultatul principal pentru partea ucraineană ar trebui să fie un semnal clar din partea UE cu privire la data anulării regimului de vize.

Pe de altă parte, Comisia Europeană a publicat, săptămâna trecută, un raport privind îndeplinirea de către partea ucraineană a condițiilor de obținere a regimului fără vize, în care se arată că UE nu va anula vizele pentru Ucraina la summitul de la Riga, deoarece nu a îndeplinit toate condițiile necesare. Cu toate acestea, Bruxellesul a dat asigurări că, dacă toate condițiile sunt îndeplinite, Ucraina poate obţine un regim fără vize cu UE în 2016.

Summit-ul Parteneriatului Estic de la Riga va fi primul după întâlnirea de la Vilnius, din noiembrie 2013, la care președinte de atunci al Ucrainei, Viktor Ianukovici, a anunţat că a decis să amâne semnarea Acordului de Asociere cu UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 3 =