Kazahstan suportă pierderi în transportul de mărfuri din cauza Rusiei

Decizia Serviciului Vamal Federal din Rusia de stopare a sistemului TIR pe cea mai mare parte a teritoriului Federației Ruse înseamnă blocada Kazahstanului în domeniul comerțului exterior. De această părere este secretarul general al Uniunii Transportatorilor Rutieri Internaționali din Kazahstan (KAZATO), Teodor Kaplan. foto

„Eu le spun lucrurilor pe nume: este vorba despre blocada Kazahstanului. Nici Rusia, nici Belarus nu au avut de suferit atât de mult cât Kazahstanul, deoarece au granițe comună cu Uniunea Europeană”, a explicat secretarul general KAZATO, într-o conferință de presă, organizată de IRU la Moscova. 

Potrivit lui Teodor Kaplan, cheltuielile suplimentare ale transportatorilor kazahi, din cauza interzicerii sistemului TIR în Rusia, sunt de 500-600 de dolari pentru fiecare cursă din Europa. În anul 2013, din Europa spre Kazahstan au fost efectuate aproximativ 80 mii de curse, astfel încât pierderile transportatorilor și exportatorilor au constituit 40-48 milioane de dolari pe an.

„Cel mai grav este însă că noi vom pierde piața! Importatorii și exportatorii vor renunța la serviciile transportului rutier, acest tip de transport va pierde avantajele pe care le avea spre deosebire de alte tipuri de transport”, a menționat Kaplan.

Secretarul general KAZATO a subliniat că, datorită aderării Kazahstanului la Convenția TIR, transportul rutier a câștigat concurența cu calea ferată. Potrivit lui, din momentul aderării la Convenția TIR în anul 1995, cota transportului de mărfuri din Europa, pe cale rutieră, a crescut de la 5-20% până la 71,2% în anul 2013, ceea ce constituie aproximativ 10 miliarde de dolari.

„Transportatorii parcurg o distanță de 5000-6000 de kilometri timp de 10-12 zile datorită sistemului TIR. Astfel lucrează nu doar transportatorii kazahi, dar și companiile de transport străine din peste 30 de țări, care activează în Kazahstan”, a maii spus Teodor Kaplan.

Șeful transportatorilor kazahi speră că, în viitorul apropiat, Serviciul Vamal Federal din Rusia va anula măsurile actuale și va restabili funcționarea sistemului TIR pe întreg teritoriul Rusiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sixteen − 3 =