carnet tir

IRU: Scandalul Findus putea fi evitat dacă pe teritoriul UE funcționa sistemul TIR

Scandalul legat de prezenţa cărnii de cal într-o serie de produse congelate ce ar trebui să conţină carne de vită, izbucnit în Marea Britanie, putea fi evitat dacă pe teritoriul UE se aplica sistemul TIR, cel mai bun instrument care asigură trasabilitatea și securitatea în schimbul de mărfuri între statele membre UE și nu numai. De această părere este Uniunea Internațională a Transporturilor Rutiere (IRU). foto

IRU precizează într-un comunicat de presă că la sistemul TIR au acces doar operatorii de transport autorizați și asociațiile garante naționale agreate, care respectă cu strictețe criteriile de siguranță și calitate.

Convenția vamală privind transportul internațional al mărfurilor sub acoperirea carnetelor TIR (Convenția TIR) a fost adoptată de ONU în anul 1959, este aplicată în 68 de țări și conține exigențe care asigură mișcarea facilă a mărfurilor, dar și condiții de siguranță.

IRU reamintește că până în anul 2007, în perioada funcționării sistemului TIR în interiorul UE, între țările exportatoare erau respectate toate cerințele, iar trasabilitatea mărfurilor era asigurată. În actualul Cod Vamal al UE nu se mai regăsesc acele criterii, în acest sens IRU reiterează necesitatea adoptării unor amendamente.

IRU este convinsă că reintroducerea sistemului TIR pentru transportul de mărfuri pe teritoriul UE ar asigura trasabilitatea deplină a mărfurilor, iar consumatorii vor avea încredere în schimbul comercial de bunuri între statele membre ale Uniunii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sixteen − 6 =