IRU salută poziția lui Jean-Claude Juncker privind riscurile dispariției spațiului Schengen

Uniunea Internațională a Transporturilor Rutiere (IRU) salută comentariile președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, privind riscurile introducerii controalelor în spațiul de liberă circulație Schengen asupra economiei. foto

„IRU a ridicat în mod repetat problema la cel mai înalt nivel al Comisiei Europene. Factorii de decizie și statele membre ale UE trebuie să acționeze pentru a găsi rapid soluții pentru a-i sprijini activ pe transportatorii rutieri de mărfuri și pasageri, pentru a depăși această criză”, a declarat delegatul permanent al IRU la Bruxelles, Michael Nielsen.

Germania și Austria au anunțat despre intenția de a restabili controalele de la frontiere, suspendând astfel acordul Schengen.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, se arată îngrijorat de reluarea controalelor la frontieră în mai multe state, pe fondul valurilor în creștere de refugiaţi. Restrângerea sau dispariţia spaţiului Schengen ameninţă şi euro, a explicat oficialul european: “La ce bun să ai o monedă unică, dacă nu poţi călători pe continent”, s-a întrebat retoric preşedintele Juncker, în conferinţa de presă în care şi-a prezentat planul pentru 2016.

„Dacă cineva vrea să omoare spaţiul Schengen, atunci va elimina şi piaţa unică. Iar acest lucru va duce la probleme de şomaj în Europa”, a mai declarat preşedintele Comisiei Europene.

Juncker a mărturisit că nu-şi face iluzii, bătălia e grea, dar va insista în continuare pe soluţii europene pentru a împiedica ţările din Schengen să reinstituie controalele la graniţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

8 + eighteen =