Inundații puternice pe Dunăre, așteptate în Ungaria și Slovacia

Nivelurile apelor Dunării de pe teritoriul Ungariei ar putea crește în următoarele zile până la maxime record pentru ultimii 50 de ani, potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului ungar. De asemenea, autoritățile slovace au emis o atenționare de inundații pentru toate zonele traversate de Dunăre. foto

Ofițerul șef responsabil cu managementul apelor din Ungaria, Bela Molnar, a declarat într-o conferință de presă că cea mai dificilă situație este așteptată în zona de nord-vest a țării în apropiere de Gyor, la Komarom, Esztergom şi Budapesta. Potrivit autorităților ungare, 5 000-6 000 de reprezentați ai serviciilor de urgență vor fi mobilizați în perioada următoare pentru a ajuta la prevenirea inundațiilor de-a lungul celor 1 000 de km de cale navigabilă. 

În Slovacia, Institutul Hidrometeorologic (SHMU) a emis un avertisment urgent, de gradul trei, privind inundațiile așteptate pe întreaga porțiune slovacă a Dunării, potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, Ivan Garcar. Hidrologul slovac Peter Smrtnik a declarat de asemenea că, în ultimele patru zile, cantitatea de precipitații din bazinul Dunării în Austria şi Germania a ajuns şi la 60-170 de mm, ceea ce ar putea duce la creșterea nivelurilor fluviului în următoarele zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × four =