In primele 10 luni ale anului..." />

Inițiativele „smart” se înmulțesc

In primele 10 luni ale anului in curs, numarul initiativelor „smart” lansate de catre administratiile publice locale a crescut considerabil. Fiecare proiect este important nu doar pentru comunitatea locala. Experienta pe care unele orase au dobandit-o in domeniul solutiilor „smart” si bunele practici dezvoltate reprezinta o resursa valoroasa si pentru alte municipalitati aflate la inceput de drum.

La o trecere rapida in revista se poate observa ca, si anul acesta, Alba Iulia si-a consolidat pozitia de lider absolut in randul oraselor inteligente din Romania. Potrivit portalului albaiuliasmartcity.ro – o initiativa excelenta care ar trebui replicata de primariile cu initiative „smart”, macar ca exercitiu de transparenta –, Orasul Marii Uniri a reusit sa aduca laolalta 29 de parteneri tehnologici de diverse calibre (de la „piese grele” precum Orange, Telekom sau Intrarom, pana la companii si start-up-uri locale). In prezent, in „laboratorul” Alba Iulia sunt analizate, testate, evaluate si implementate nu mai putin de 62 de solutii inteligente:

  • 29 deja functionale;
  • 11 in curs de implementare;
  • 6 in testare;
  • 2 in faza de evaluare;
  • 14 in stadiul de analiza.

Si lista ramane deschisa.

Clujul  a tinut si el capul de afis anul acesta cu cateva initiative interesante, cum este, de exemplu, „Prima strada smart din Romania”, o artera din cartierul Marasti care urmeaza sa fie dotata cu stalpi de iluminat cu sisteme WiFi incorporate, statii de incarcare pentru biciclete si trotinete electrice, banci cu prize de incarcare pentru device-urile mobile etc. (Este vorba de un proiect-pilot care urmeaza sa fie replicat in oras in functie de succesul inregistrat in randul cetatenilor.) Primaria Cluj-Napoca a reusit sa-si treaca in palmares anul acesta si o premiera tehnologica – primul functionar public virtual din Romania (Antonia), a carui menire este de a reduce cu 40% timpul necesar prelucrarii documentelor depuse de cetateni si procesarii raspunsurilor, in paralel cu scaderea costurilor administrative.

Bucurestiul nu s-a remarcat anul acesta decat prin faptul ca a reusit sa atribuie contractul pentru dezvoltarea proiectului de Smart City (dupa ce o prima licitatie pentru intocmirea strategiei „inteligente” a Capitalei a fost suspendata ca urmare a aparitiei unei contestatii) si prin demararea implementarii programului multianual „Bucurestiul digital – tehnologia informatiei pentru servicii publice” (care va fi finalizata insa abia in septembrie 2022).

Iasiul se pregateste sa recupereze terenul pierdut in fata altor urbe si a anuntat ca intentioneaza sa amplaseze 200 de banci inteligente in oras. (Banca, produsa integral de Primaria Iasi, este dotata cu panouri solare, beneficiaza de iluminat pe timpul noptii, ofera posibilitatea incarcarii dispozitivelor mobile si functioneaza ca un hotspot WiFi.) Primaria orasului a mai semnat insa si un contract de consultanta cu European Investment Advisory Hub (divizie a Bancii Europene de Investitii) in vederea realizarii proiectului de dezvoltare urbana „Smart City District”.

Iasiul se numara printre cele 15 orase selectate de catre Comisia Europeana in programul „Digital Cities Challenge”, prin intermediul caruia expertii europeni furnizeaza servicii de consultanta pentru stabilirea si punerea in aplicare a planurilor strategice de dezvoltare sustenabila.

Beclean este un alt oras care anunta investitii de aproape 30 de milioane de euro in mai multe proiecte de dezvoltare si modernizare a localitatii, care includ si cateva componente „smart”.

Zalaul incearca sa isi faca si el intrarea in randul oraselor inteligente din Romania prin participarea la un parteneriat strategic cu alte 7 municipii din regiune (Cluj Napoca, Satu Mare, Bistrita, Baia Mare, Dej, Turda si Campia Turzii) – „Mobilitate si Orase Inteligente din Regiunea Nord-Vest” – care insa va fi pus in practica abia din 2021.

Anul acesta, au reusit sa treaca de la intentii la materializarea lor:
Primaria Braila, care a lansat recent licitatia pentru achizitionarea a 18 statii de autobuz inteligente,

Orasul Targoviste, care a obtinut aprobarea unei finantari nerambursabile pentru instalarea de statii de incarcare a vehiculelor electrice, si

Tulcea, care a finalizat implementarea unui proiect de monitorizare si analiza a traficului rutier din zona centrala a orasului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × one =