KazM..." />

În Kazahstan un litru de benzină costă cel mult un dolar

KazMunaiGaz, compania naţională de petrol şi gaze naturale din Kazahstan, care controlează în România grupul Rompetrol, vinde în benzinăriile din capitala kazahă Astana un litru de benzină cu 88 până la 160 de tenge (0,6 – 1 dolar), în timp ce motorina costă 102 tenge (0,7 dolari). foto

Kazahstanul este unul dintre cei mai importanţi producători de petrol din Asia. Producţia de petrol a Kazahstanului a crescut gradual din 1991, an în care statul şi-a căpătat independenţa, de la 25,2 milioane de tone de ţiţei, la 79,2 milioane de tone anul trecut. Kazahstanul intenţionează să producă anul acesta 82 de milioane de tone de ţiţei, urmând ca acest indicator să crească la 90 de milioane de tone până în 2015. 

Creşterea producţiei de petrol va avea loc în contextul în care primii barili din Kashagan, zăcământul kazah de petrol amplasat în Marea Caspică despre care specialiştii spun că este cea mai mare descoperire de acest gen din ultimii 40 de ani, au început să fie extraşi în septembrie. Kashagan are rezerve geologice de petrol de 4.850 de milioane de tone din care sunt recuperabile 1.476 de milioane de tone, potrivit celor mai recente informaţii. Spre comparaţie, rezervele României de petrol sunt de circa 56 de milioane de tone. (Ziarul Financiar)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two + 11 =