În..." />

Hoții din Kiev au însușit o nouă metodă de furt din mașini

În orașul Kiev, capitala Ucrainei, furturile din autovehicule au devenit tot mai frecvente cu ajutorul unor dispozitive electronice speciale. Poliția a constatat că aceste obiecte sunt ușor de cumpărat pe internet, iar vânzătorii online nu pot fi trași la răspundere. foto

Este vorba despre niște dispozitive care scanează alarma autovehiculului – kodgrabber. Acestea pot fi cumpărate la prețuri diferite – de la 4 500 de grivne până la 2 000 de dolari. Vânzătorii spun că aceste dispozitive depistează și dezarmează alarma auto la distanțe de la 100 până la 500 de metri. Unele aparate deschid autovehiculele cu un anumit fel de alarmă (acesta, spere xemplu, costă 4 500 de grivne), iar altele pot dezarma 90% de tipuri de alarmă și sunt mult mai scumpe. De cele mai multe ori dizpotivele care dezarmează alarmele arată ca niște brelocuri ordinare sau ca un telefon mobil. 

Pentru a nu fi trași la răspundere, vânzătorii fac următoarea remarcă în anunțurile pe internet: „Vă recomandăm utilizarea unui instrument universal de scanare/diagnoză auto numai în scopuri legale” sau „Aparatul este gândit pentru a testa instalarea de sisteme antifurt în showroom-uri. Orice altă activitate implică răspundere penală!”.

Locuitorii orașului Kiev scriu pe forumuri că cele mai populare locuri în care hoții sparg mașinile sunt parcările de lângă centrele comerciale și supermarketuri.

Datele poliției arată că în Kiev zilnic au loc de la 10 la 25 de furturi din autovehicule, inclusiv cu ajutorul acestor dispozitive vândute pe internet. În unele cazuri șoferii devin victime după ce au uitat să încuie mașina sau au lăsat cheia în ușă. În același timp puține victime sesisează poliția, mai ales dacă pierderile nu sunt mari.

Nu există o protecție împotriva acestor dispozitive. Companiile care montează alarme auto spun că acest kodgrabber poate dezarma 95% din alarme. „Există doar câteva tipuri de sisteme de securitate, dar acestea costă aproximativ 600 de dolari. Majoritatea șoferilor instalează alarme mai ieftine”, spun specialiștii.
Singurul sfat este să nu lăsați în mașină lucruri care ar atrage atenția hoților, iar dacă lăsați mașina pe mai mult timp, încuiați-o nu doar cu telecomanda, dar și cu cheia. (Podrobnosti)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one × five =