Amenzile apl..." />

Guvernul reduce amenzile la transportatori cu 50%

Amenzile aplicate transportatorilor rutieri pentru lipsa licenţei, folosirea unor documente expirate sau suspendate, precum şi pentru alte contravenţii au fost reduse de Guvern în medie cu 50%, ca urmare a crizei ce afectează sectorul de profil şi a încasărilor slabe.

Executivul a anunţat că actul normativ adoptat „diminuează amenzile contravenţionale aplicate transportatorilor rutieri, ca urmare a situaţiei apărute în practică, unde criza economică a determinat un nivel scăzut de colectare a sumelor respective şi o tergiversare a punerii în executare a amenzilor”.

De asemenea, „ca urmare a dialogului social, s-a constatat că amenzile contravenţionale ridicate elimină mulţi operatori de transport de pe piaţă şi determină scăderea volumului de schimburi şi veniturilor generale. Amenzile contravenţionale prevăzute de HG nr. 69/2012 au fost reduse, pe diversele categorii de contravenţii, în medie cu 50%”.

HG 69/2012 stabileşte care sunt încălcările prevederilor legislaţiei europene şi naţionale în transportul rutier, pe care le împarte în „foarte grave”, „grave” şi „minore”, precum şi cuantumul lor aferent.

Ministerul Transporturilor a propus, la sfârşitul anului trecut, reducerea limitelor amenzilor contravenţionale pentru faptele considerate foarte grave, de la 14.000 lei – 18.000 lei, la 9.000 lei – 12.000 lei. Printre contravenţiile din această categorie se numără transportul rutier fără licenţe, cu documente expirate sau suspendate şi cu vehicule ce prezintă defecţiuni tehnice sau sustragerea de la controale.

Pentru faptele grave, cuantumul amenzilor e diminuat la 4.000 lei – 6.000 lei, faţă de 8.000 lei – 12.000 lei, iar în cazul celor minore nivelul sancţiunilor scade la 500 lei – 2.000 lei, de la 3.000 lei – 6.000 lei.

Pentru cele din urmă e inclusă şi sancţiunea avertismentului, amenda urmând să fie aplicată contravenienţilor care au primit avertisment pentru o faptă minoră în ultimele şase luni.

Reducerea acestor amenzi a fost una dintre solicitările firmelor de profil adresate autorităţilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × one =