Guvernul a decis: Benzina Euro 5 va putea fi folosită până la 1 ianuarie 2018

Executivul a aprobat miercuri o notă prin care a stabilit prelungirea termenului de menţinere a benzinei Euro 5 până la 1 ianuarie 2018. foto

Guvernul a primit din partea ministrului delegat pentru Energie o Notă în care este trecută în revistă situaţia legislativă europeană şi naţională privind comercializarea biocarburanţilor.

Legislaţia europeană prevede ca, până în 2020, biocarburanţii şi în special cei avansaţi, obţinuţi din materii prime nealimentare, să atingă ţinta de 10% în ansamblul carburanţilor utilizaţi la autovehicule şi utilaje mobile.

Directiva 2009/30/CE prevede însă posibilitatea ca statele membre să păstreze pe piaţă sortimentul de benzină E5 şi după 1 ianuarie 2013, în cazul în care se consideră că parcul auto din statul respectiv prezintă o pondere semnificativă de autovehicule ale căror motoare nu sunt compatibile cu sortimentul E10.

Din punctul de vedere al experienţei altor ţări europene, se constată că în marea majoritate a acestora, inclusiv în state cu o economie foarte dezvoltată (Olanda, Germania, Danemarca, Suedia etc.), se prevede menţinerea la vânzare, cel puţin până în 2015, a sortimentului de benzină E5 şi a celui de motorină B5… citește tot pe www.capital.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

15 − 11 =