Cea mai mare compan..." />

Grevă de dimensiuni istorice la Lufthansa

Cea mai mare companie aeriană din Europa – Lufthansa – intră în cea mai mare grevă din istoria companiei. foto

Cei 5400 de piloţi ai Lufthansa intră în grevă de miercuri, 2 aprilie, urmând ca până vineri, 4 aprilie, peste 3800 de zboruri să fie anulate. Sindicatul personalului navigant Cockpit crede ca dimensiunile protestelor – cele mai ample din istoria companiei – sunt pe deplin justificate. Nu mai puţin de un miliard de euro sunt în joc, după cum a precizat purtătorul de cuvânt al Cockpit, Jörg Handwerg, într-un interviu acordat televiziunii publice germane. 

Primele efecte ale grevei s-au resimţit chiar pe 1 aprilie, când 40 de curse au fost anulate, fiind vorba de călătorii pe distanţă lungă, programate să aterizeze în Frankfurt sau München în primele ore ale dimineţii de 2 aprilie.

Pierderi de milioane de euro

Doar 500 de curse operate de companiile deţinute de Lufthansa (Eurowings, Lufthansa CityLine şi Air Dolomiti) nu vor fi afectate de proteste. Şi multe zboruri programate pentru sâmbătă, 5 aprilie, vor fi afectate de grevă.

Potrivit Lufthansa, circa 425.000 de pasageri vor primi din partea companiei alternative pentru a putea totuşi să ajungă la destinaţiile pentru care au făcut deja rezervările.

Pierderile suferite de concernul german vor însuma câteva zeci de milioane de euro. Şi o parte din cursele cargo au fost anulate. Companiile Austrian Airlines, Swiss şi Brussels Airlines, deţinute de altfel de gigantul german, vor folosi aeronave de dimensiuni mai mari în zilele grevei, pentru a putea transporta mai mulţi pasageri din şi spre Germania. Pasagerilor de pe cursele interne, Lufthansa le va oferi bilete de tren, pentru a ajunge totuşi la destinaţie.

Dimensiunile nu sunt justificate

Vicepreşedintele grupului parlamentar creştin-social Arnold Vaatz a criticat dimensiunile acţiunii de protest, care, în opinia lui, ar „cauza pagube economice imense”. Situaţia ar putea deveni un preambul pentru schimbarea legislaţiei în vigoare, a mai declarat pentru Rheinische Post politicianul german. Chiar şi în conflictele tarifare, trebuie respectate anumite dimensiuni.

Greva de la Lufthansa a pornit de la renunţarea la aşa numitele pensii speciale, care permiteau angajaţilor să iasă înainte de termen la pensie, fără penalizări. În urma unui sondaj, 99,1 la sută din totalul piloţilor companiei germane au decis să protesteze. Ei solicită şi o majorare salarială de 10 procente. (Deutsche Welle)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twelve − 7 =