Știrea ..." />

Gradul zero de alcoolemie ar putea fi anulat în Rusia

Știrea principală a săptămânii trecute în mass-media rusă a fost inițiativa Federației proprietarilor auto din Rusia, de a stabili sancțiunea maximă pentru șoferii aflați în stare de ebrietate sub formă de detenție administrativă pentru o perioadă de trei luni sau o amendă de 50 mii de ruble (5 319 RON) cu reținerea permisului de conducere pentru trei ani. foto

Reprezentanții federației spun că șoferul beat la volan este un potențial ucigaș. Portalul NewsAuto relatează că regulile pentru șoferi s-au înăsprit drastic în perioada președinției lui Dmitri Medvedev, actualul prim-ministru, care a introdus Rusia în lista țărilor în care consumul de alcool al șoferilor este interzis total, în timp ce în țările europene gradul admisibil de alcoolemie este de la 0,2 la 0,5 mg/l.

„Șoferii din Rusia sunt cei mai limitați în drepturi. Consumul de alcool este interzis, permisul de conducere nu este eliberat fără mită, controalele sunt frecvente – toate acestea fac din posesia unui automobil un coșmar”, subliniază portalul informativ.

În cazul în care pragul „zero” de alcoolemie ar fi anulat, inițiativa Federației proprietarilor auto pare mai rezonabilă, relatează sursa. Potrivit acestei inițiative, depistarea a 0,15 mg/l de alcool în sângele șoferului poate fi considerată o eroare tehnică, intervalul de la 0,15 la 0,3 – ar putea fi considerată o normă admisibilă, de la 0,3 la 0,5 – sancționare cu o amendă de 20 mii de ruble, de la 0,5 la 1,0 – reținerea permisului de conducere pe o perioadă de 1,5 ani și o amendă de 30 mii de ruble (3 190 RON) sau reținerea șoferului pentru 30 de zile.

Pentru un grad de alcoolemie mai mare de o promilă, federația propune stabilirea unei sancțiuni care prevede interzicerea șofatului pe o perioadă de 3 ani cu o amendă de 50 mii de ruble sau arest pentru 3 luni. În cazul în care șoferii vor renunța să fie supuși testului de alcoolemie, se propune arestarea acestora pentru 90 de zile și amendarea cu 100 mii de ruble (10 600 RON).

Inițiativa mai prevede și înăsprirea pedepsei în funcție de numărul de încălcări. Astfel, pentru conducerea repetată în stare de ebrietate, șoferii ar putea fi lipsiți de permisul de conducere pentru o perioadă de 5 ani, să plătească o amendă de 100 mii de ruble sau să fie privați de libertate trei luni.

De asemenea, se menționează că noile prevederi legale nu convin în primul rând agenților rutieri. „Aplicarea acestora înseamnă pierderea a milioane de ruble de mită, care sunt adunate zilnic de către agenții de circulație. Desigur că ei nu pot admite așa ceva și se vor opune vehement adoptării acestei inițiative”, precizează sursa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twenty − 1 =