D..." />

Georgia se pregăteşte să parafeze Acordul de asociere cu UE

Decizia Ucrainei de a sista pregătirile în vederea semnării Acordului de asociere cu UE nu va avea repercusiuni asupra poziţiei Georgiei în această chestiune, a declarat adjunctul ministrului de externe al Georgiei, David Zalkaliani. foto

„Ne vom duce la summitul de la Vilnius, vom parafa Acordul şi ne pregătim să-l semnăm în 2014”, a declarat diplomatul georgian. „Decizia luată de Ucraina trezeşte regretul, însă nu va influenţa aspirațiile Georgiei”, a mai spus Zalkaliani. 

Anterior și prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie leancă, a declarat că evoluţiile din Ucraina ar putea afecta, într-o oarecare măsură, Chișinăul şi că Moldova ar trebui să accelereze reformele pentru a nu apărea îndoieli şi ezitări pe calea europeană.

„Ar trebui să desprindem câteva lecţii. Prima este că nu ne putem permite luxul ca în perioada de la parafarea Acordului de asociere dintre Republica Moldova şi UE şi până la semnare să apară anumite îndoieli şi ezitări. În perioada de după Vilnius şi până la semnare trebuie să accelerăm procesul de reformă, să avem o abordare mai sistemică a unor fenomene cum ar fi flagelul corupţiei, să facem aşa încât să nu punem la îndoială nici pe plan intern şi nici regional dorinţa noastră de a merge spre UE”, a spus premierul moldovean.

Leancă a admis că decizia Kievului „complică lucrurile, dar în tot răul e şi bine”. Premierul de la Chișinău a adăugat că semnarea Acordului de asociere de către Ucraina ar fi corespuns nu doar intereselor fundamentale ale Ucrainei, dar şi intereselor Republicii Moldova. „Nu cred că Ucraina va întreprinde acum anumite mişcări sau va schimba dramatic vectorul său de politică externă sau internă. Trebuie să ne axăm pe ceea ce contează pentru noi şi pentru cetăţenii din Republicii Moldova”, a mai spus Iurie Leancă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seven − 6 =