Masivul Ceahlău, cel mai înalt din Mun..." />

Frumuseţile Ceahlăului

Masivul Ceahlău, cel mai înalt din Munţii Bistriţei, e cea mai cunoscută destinaţie turistică montană din Carpaţii Orientali. Oricine vrea să-şi facă încălzirea pe un traseu montan de dificultate mică spre medie are ce face pe acest munte aparent prietenos.

Am fost pe Ceahlău la cinci ani, cu părinţii mei. M-au lăsat la Cabana Dochia, cu nişte prieteni. Venea furtună. Au plecat singuri la Vârful Toaca (1904 m, de unde se vede absolut splendid, grandios, plaiul Moldovei).

Pe cele 400 de trepte din lemn spre culme, mama a alunecat şi s-a lovit la spate. Reveniţi în Durău, am admirat şi eu, şi tata minunata hartă a României de pe spatele ei.

Mama a avut sciatică de disc toată viaţa. Muntele nu iartă. Iubitorii de munte care fac greşeala să plece în bascheţi ori adidaşi să renunţe la experimente: gresia şi conglomeratele dure ale Ceahlăului devin alunecoase pe vreme umedă.

Pe Ceahlău nu se poate face grătar: focul e interzis.

Treptele de lemn de sub Toaca nu mai sunt practicabile acum, deci ascensiunea vârfului se face pe potecile laterale formate. Vântul bate uneori aici foarte tare.

Chiar dacă e vară, o geacă goretex cu polar wear este obligatorie, pentru că în Ceahlău sunt zile când e temperatură de îngheţ chiar şi vara. Ascensiunea, ca şi coborârea, sunt pentru oamenii cu sânge rece, pentru că în jos este genunea.

Pe Vârful Toaca, la răsărit, vara, pentru cine a avut cort şi echipament să campeze pe timpul nopţii, la ora şapte dimineaţa se întâmplă un fenomen straniu. Dacă vârful este deasupra norilor, soarele care răsare profilează pe norii de dedesubt o umbră perfect piramidală. Un aparat foto performant nu strică, aşa ceva nu se pierde.

În Ceahlău, se poate întinde cortul pe un platou din apropierea Cabanei Dochia. Confortul la cabană este scăzut, nu tu Internet, nu tu Wi-Fi, lasă-le pentru o vreme, sunt alte atracţii. Vremea pe Ceahlău este schimbătoare, ca şi în Bucegi: când este senin pe sute de kilometri-n jur, când este ceaţă de nu-ţi vezi mâna.

Nu există poiene pentru picnic. Pe munte urcă iubitorii de peisaje superbe, mişcare şi aer curat. Pericole: avalanşe de pietre, vânt puternic, grohotiş, stânci înalte, accesibile numai alpiniştilor. Există vipere, dar nu apar des.

Bocancii sunt obligatorii.

Trasee turistice

Cel mai circulat traseu este Durău – Stânca Panaghia – Cascada Duruitoarea – Cabana Dochia –Vârful Toaca. Şi repede-napoi, că se face seară. Noroc cu cabana din apropiere.

1. Cabana Izvoru Muntelui (797 m) – Curmătura Lutu Roşu (1020 m) – Cabana Dochia (1750 m).
DURATĂ: 3h 30 min
MARCAJ: punct albastru, bandă albastră

2. Cabana Izvoru Muntelui – Stânca Dochiei (1185 m) – Jgheabul cu Hotar – Cabana Dochia.
DURATĂ: 3h 30 min – 4 h
MARCAJ: punct albastru, triunghi albastru

3. Cabana Izvoru Muntelui – Poiana Maicilor (1328 m) – Cabana Dochia.
DURATĂ: 3h – 3h 30 min
MARCAJ: bandă roşie

4. Durău (800 m) – Poiana Viezuri (1195 m) . Cascada Duruitoarea – Cabana Dochia.
DURATĂ: 4 h 30 – 5h
MARCAJ: cruce roşie

5. Durău – Cabana Fântânele (1220 m) – Cabana Dochia.
DURATĂ: 3h – 3h 30 min
MARCAJ: bandă roşie

6. Sat Neagra (540 m) – Curmătura Văratec (1335 m) – Poiana Maicilor – Cabana Dochia.
DURATĂ: 6h – 7h
MARCAJ: cruce albastră

7. Bicazul Ardelean (580 m) – Telec (680 m) – Confluenţa Bistrelor (8 km) – Curmătura La Scaune (1247 m) – Curmătura Stânilelor (1405 m) – Cabana Dochia.
DURATĂ: 5h – 5h 30 min
MARCAJ: bandă albastră

Numai alpiniştii experimentaţi, buni cunoscători ai muntelui, se pot abate de la traseul marcat. Chiar şi aceştia riscă. Măcar o fac în cunoştinţă de cauză.

Vârful cel mai înalt, Ocolaşu Mare (1907 m), este rezervaţie naturală. Accesul este limitat. În semn de respect pentru vizita în Ceahlău, se plăteşte la Salvamont (în Izvoru Muntelui, Durău şi la Cabana Dochia) o taxă de rezervaţie. Dacă stai la Cabana Dochia, vei achita suma odată cu cazarea, ori la intrarea pe traseu, la baza muntelui. Nu rata ocazia să plăteşti. Există situaţii neprevăzute în care salvamontiştii sunt cei mai buni prieteni pe care îi ai pe lumea asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 + 1 =