În urm..." />

Fondurile europene, suplimentate cu 1,3 miliarde de euro

În urma negocierilor cu Comisia Europeană, a fost convenit transferul a 10 miliarde de euro din Fondul de Coeziune către Mecanismul Conectarea Europei (Conecting Europe Facility – CEF), pentru accelerarea finalizării coridoarelor prioritare de transport de pe rețeaua centrală TEN-T, informează Ministerul Transporturilor.

Cele 10 miliarde de euro sunt dedicate statelor membre aflate sub incidența politicii de coeziune. Alocarea pentru România e de aproximativ 1,3 miliarde de euro.

Ministerul Transporturilor (MT) are la dispoziţie acest fond pentru proiecte pe cele două coridoare ce străbat România şi fac parte din direcţiile de dezvoltare prioritare ale UE: Coridorul Rin-Dunăre şi Coridorul Orient/Est-mediteraneean.

Pentru selecţionarea unor proiecte prioritare, ce pot fi finanţate prin acest nou instrument financiar, MT a identificat mai multe variante de lucru, ce vor fi confirmate prin Master Planul General de Transport, ce va fi finalizat în februarie 2014.

Unul din proiectele ce va primi finanţare prin acest program e reabilitarea căii ferate Craiova-Calafat, care asigură conexiunea cu podul Calafat – Vidin, ca parte integrantă a Coridorului Orient/Est-Mediteraneean, definit prin regulamentul CEF.

Studiul de fezabilitate a fost finalizat în anul 2012. Valoarea totală a proiectului ajunge la 400 de milioane de euro. Restul sumei, pana la concurenţa a 1,3 miliarde de euro, vizează în primul rând modernizarea celor 16 porturi dunărene şi maritime.

Ramona Mănescu, ministrul Transporturilor: „Alocarea celor 1,3 miliarde de euro e o veste foarte bună pentru România. Investiţiile europene vor fi direcţionate către asigurarea canalului navigabil şi îmbunătățirea infrastructurii intermodale, respectiv conexiunii feroviare mai rapide a porturilor, astfel ca transporturile de mărfuri pe Dunăre să crească în viitor cu 20% faţă de nivelul din anul 2010.”

Noul program de finanțare Mecanismul Conectarea Europei (Conecting Europe Facility) se alătură astfel Programului Operațional Sectorial de Transport (POS-T).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

12 − eight =