..." />

FMI estimează o cădere economică de 5% pentru România în 2020

Apar primele cifre privind criza ce urmează: FMI estimează o cădere economică de 5% pentru România în 2020, iar anul viitor o creştere economică de 3,9%. Şomajul se va tripla, depăşind un milion de oameni. Singura veste bună este că inflaţia va scădea

 

Fondul Monetar Internaţional estimează o scădere cu 5% a economiei României în acest an, urmată de o creştere de 3,9% în 2021, potrivit raportului  „World Economic Outlook”.

Anul trecut, PIB-ul României a urcat cu 4,1%.

De asemenea, FMI prognozează că rata inflaţiei va coborî la 2,2% în 2020, de la 3,8% anul trecut, urmând să ajungă la 1,5% în 2021.

Şomajul va exploda însă în acest an, la 10,1%, faţă de o rată de 3,9% în 2019. FMI estimează că acest indicator va coborî anul viitor la 6%.

Criza economică generată de pandemia de COVID19 va influenţa şi deficitul de cont curent, care este estimat la 5,5% în 2020, faţă de 4,7% în 2019. Potrivit raportului FMI, deficitul ar urma să revină anul viitor la 4,7%.

„Este foarte probabil ca în acest an economia globală să experimenteze cea mai grea recesiune de la Marea Depresiune, depăşind cea observată în timpul crizei financiare globale de acum un deceniu”, a declarat FMI în raportul său. „Marea blocare, aşa cum s-ar putea numi, va reduce dramatic creşterea globală.”

Noile prognoze au apărut pe fondul reuniunilor de primăvară ale FMI şi Băncii Mondiale, care se desfăşoară prin videoconferinţă săptămâna aceasta. În mod normal, întâlnirile atrag 10.000 de persoane într-o zonă aglomerată din centrul Washingtonului.

Citeste articolul aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seventeen − five =