De la sfârșit..." />

Fermierii spanioli supărați au invadat Valencia

De la sfârșitul lunii ianuarie, mii de fermieri și crescători de animale s-au alăturat unui val din ce în ce mai mare de proteste față de prețurile scăzute și costurile de producție în creștere, care – spun sindicatele – au redus profitabilitatea în întregul sector.

În cursul dimineții de vineri, mii de manifestanți și sute de tractoare au blocat orașul de coastă  Valencia, dar și mai multe drumuri din sud, în Andaluzia.

Alte mitinguri au avut loc în Asturias, în nord, precum și în regiunea de nord-est, Catalonia.

Sindicatele învinovățesc o combinație de factori, arătând cu degetul către distribuitorii mari care au făcut presiuni inutile asupra prețurilor și au lăsat producătorii în sărăcie; concurență ieftină din afara Uniunii Europene; și mișcarea guvernului de a crește salariul minim.

Vicepremierul Pablo Iglesias, care este responsabil pentru drepturile sociale, și ministrul Muncii, Yolanda Diaz, s-au întâlnit vineri cu reprezentanții sindicali, informează Euronews.

Ministrul Agriculturii, Luis Planas, s-a întâlnit, joi, cu discounterul german, Lidl, cu costuri reduse, urmând să aibă discuții mai târziu vineri cu rivalul său spaniol, Mercadona, cu costuri reduse, care a fost acuzat că sufocă producătorii cu presiunea asupra prețurilor.

Sindicatele spun că cei mai afectați  sunt cultivatorii de fructe și legume, dar și producătorii de măsline, care se luptă din octombrie cu tarifele americane. Spania este cel mai mare producător mondial de ulei de măsline.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × 2 =