Expo Media a organizat prima ediție Workplace Safety Management Forum

Angajatorii ar trebui să acorde atenția cuvenită securității în muncă în compania pe care o conduc încă din faza de selecție a angajaților. Concluzia a fost formulată de specialiști în resurse umane la „Workplace Safety Management Forum”, eveniment aflat la prima ediție, în organizarea firmei Expo Media și care a avut printre partenerii media Revista Mișcarea.

„În unele țări e o practică uzuală evaluarea comportamentelor cu impact asupra siguranței încă din faza de selecție”, a spus Mădălina Bălan, managing partner al firmei de resurse umane Hart Consulting.

Astfel, în domeniul transporturilor rutiere, angajatorii ar trebui să acorde atenție în cursul interviului de angajare unor axe de personalitate ale candidaților, precum instabil – temperat, panicat – stabil, compliant – necompliant, arogant – receptiv, imprudent – precaut, vigilent – ușor de distras. Reacțiile, ce pot fi verificate prin teste, sunt și ele importante.

Spre exemplu, în cazul unui conducător auto ce circulă cu 100 de kilometri pe oră, o diferență de reacție de 0,2 secunde, perfect posibilă, semnifică o distanță de frânare mai mică cu cinci metri.

Importanța securității în muncă e accentuată de cifre alarmante: la fiecare 15 secunde, în Uniunea Europeană un muncitor moare in urma unui accident sau a unei boli profesionale, iar 160 de muncitori suferă un accident de muncă.

Factorul uman e responsabil pentru 80% dintre accidentele de muncă. Acestea lovesc imaginea companiilor, a explicat specialistul indicat.

Evenimentul a mai cuprins dezbateri privind „Forma optimă a contractelor dintre firme” (Elena Jipa, SCPA Hristescu și Asociații), „Menținerea sănătății la locul de muncă” (Marius Dincă, Active Life) sau „Tendințe în securitatea muncii” (Cagatay Guler, 3M) etc..

„Mă bucur să demarăm o conferință nouă, dintr-un domeniu care nu primește încă atenția necesară în plan local și, mai ales, pentru că am reușit să formăm un prim nucleu de parteneri și de oameni de calitate, care vor asigura comunității de business idei și instrumente concrete de eficientizare a industriei de siguranță ocupațională.

Deși România este codașă în Europa în materie de protecție a angajaților, acest prim pas este dovada că da, se poate! Lucrurile se schimbă prin oameni vizionari”, a afirmat Mădălina Vilău, managing director Expo Media.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × 3 =