Eurostat: Romania, printre tarile din UE cu cele mai mari rate de deprivare materiala

Romania se afla, in 2019, pe locul trei in Uniunea Europeana, dupa Bulgaria si Grecia, in ceea ce priveste cele mai ridicate rate de deprivare materiale, conform celor mai recente date publicate de Eurostat, Biroul de Statistica al UE.

Dintre toate statele membre ale UE, Bulgaria (19,9%), Grecia (15,9%) si Romania (12,6%) au inregistrat cele mai mari cote de deprivare materiala severa in 2019, insa in toate cele trei tari rata scazut fata de anul precedent.

In schimb, ratele de deprivare materiala au fost sub 2,5% in Luxemburg (1,3% in 2018), Suedia (1,6% in 2018), Olanda si Finlanda (ambele 2,4%). Peste 2,5% au urmat Danemarca si Slovenia (ambele 2,6%), Cehia si Germania (ambele 2,7%), precum si Austria (2,8% in 2018).

Conform Eurostat, deprivarea materiala inseamna ca populatia nu-si mai poate permite cel putin patru dintre urmatoarele elemente, care sunt considerate de majoritatea oamenilor ca fiind de dorit sau necesare pentru a duce o viata adecvata: plata facturilor la timp, incalzirea locuintelor; se confrunta cu cheltuieli neasteptate; mancarea regulata de carne ( sau peste sau echivalentul pentru vegetarieni); o vacanta de o saptamana departe de casa; un televizor; o masina de spalat; o masina; un telefon.

Potrivit sursei citate, in 2019, rata de deprivare materiala severa a UE pentru persoanele cu varsta sub 18 ani a fost aceeasi (5,8%) ca si pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 18 si 64 de ani, insa in toti anii precedenti (2010-2018) rata tinerilor a fost mai mare.

Insa, anul trecut, gospodariile adultilor singuri sub 65 de ani si fara copii in intretinere au fost cele mai afectate (9,4%). Pe de alta parte, rata s-a situat la 10,7% pentru o gospodarie compuse dintr-un singur adult cu copii, iar in cazul gospodariilor in care sunt prezenti doi sau mai multi adulti, ratele sunt semnificativ mai mici: 4,4% fara copii si 5,1% cu copii.

In 2019, se mai precizeaza in statistica, 5,6% din populatie sau aproximativ 24 de milioane de persoane din Uniunea Europeana au fost puternic lipsite material, scrie 1asig.

Datele din 2019 reflecta tendinta descendenta continua a proportiei persoanelor puternic afectate material in UE de la varful de 10,2% in 2012. Cu toate acestea, pe fondul blocajelor implementate in intreaga lume in 2020 pentru a incetini raspandirea rapida a coronavirusului este de asteptat ca in 2020 tendinta descendenta a persoanelor puternic defavorizate material sa se schimbe. In plus, persoanelor aflate deja in aceasta situatie le este mai dificil sa faca fata perturbarilor sociale si financiare cauzate de masurile de izolare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seventeen + eight =