Întrucât euro are anul acesta cea d..." />

EURO împlinește 20 de ani

Întrucât euro are anul acesta cea de-a douăzecea aniversare, iată un o rapidă trecere în revistă a modului în care a ajuns moneda unică.

Crearea unei uniuni economice și monetare a fost propusă încă din anii 1960. Principalele argumente în favoarea adoptării sale au fost sporirea stabilității economice și facilitarea comerțului transfrontalier.

Abia în 1999 însă moneda euro și-a început cu adevărat povestea. Atunci 11 țări (Austria, Belgia, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia și Spania) și-au fixat cursul de schimb și au creat o nouă monedă cu acordul Băncii Centrale Europene.

La început, euro era o „monedă invizibilă” și era utilizată doar în scopuri contabile. Trei ani mai târziu, în 2002, monedele și bancnotele euro au intrat în circulație, iar monedele naționale au fost retrase treptat.

De-a lungul anilor încă 8 țări s-au alăturat zonei euro (Cipru, Estonia, Grecia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia).

Primii 10 ani de existență ai monedei euro au fost marcati de stabilirea si extinderea monedei. Al doilea deceniu a fost, în mare parte, umbrit de criză.

Cinci țări din zona euro (Irlanda, Spania, Portugalia, Cipru și Grecia) au solicitat ajutor din cauza crizei financiare și a crizei datoriilor ulterioare, pe fondul speculațiilor sporite privind părăsirea monedei euro.

Au fost introduse măsuri de urgență, inclusiv crearea mecanismului european de stabilitate, instituție financiară menită să ajute țările din zona euro aflate în dificultate financiară.

Necesitatea unei uniuni bancare a apărut pentru a preveni repetarea crizei financiare în viitor, când cele șapte state rămase din UE vor fi obligate să adere la zona euro (Croația, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România, Suedia și Bulgaria) odată ce îndeplinesc criteriile de convergență.

Moneda unică a parcurs un drum lung: de la un proiect în care nu mulți au crezut, la discuțiile timpurii asupra unei uniuni economice și monetare în anii 1960, până azi  – când a devenit moneda a 340 de milioane de europeni și folosită de încă 175 de milioane de oameni din întreaga lume.

 

Sursa: Euronews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

7 + twenty =