Economia României frânează și mai tare în trimestrul al treilea

Potrivit Euractiv, produsul intern brut a crescut cu 3% în trimestrul al treilea, față de același trimestru din 2018, una dintre cele mai slabe performanțe din ultimii cinci ani.

Față de al doilea trimestru al anului 2019, creșterea economică a încetinit la 0,6% în al treilea trimestru, în date ajustate sezonier, potrivit datelor semnal anunțate joi de Institutul Național de Statistică.

Per total, economia României a crescut cu 4% în primele nouă luni comparativ cu același interval de anul trecut. Creșterea este mai mică decât cea estimată de guvern și luată în calcul la elaborarea bugetului pentru 2019.

Industria, principalul motor al economiei, își continuă declinul

Producția industrială a scăzut cu circa două procente în primele nouă luni față de aceeași perioadă a anului trecut.

Producția industrială a fost mai redusă în septembrie, pentru a patra lună consecutivă, comparativ cu valorile din perioada similară a anului 2018, arată datele Institutului Național de Statistică.

Datele INS relevă că, în septembrie, față de luna corespunzătoare din anul precedent, producția industrială (serie brută) s-a redus cu 1,2%, ca urmare a scăderilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-4,1%), industria prelucrătoare (-0,9%) și industria extractivă (-0,5%).

În date ajustate în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, scăderea a fost chiar mai importantă, respectiv de 4,8%, din cauza rezultatelor negative înregistrate de industria prelucrătoare (-5,1%), producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-4,4%) și industria extractivă (-1,0%).

Per total, producția industrială a României a scăzut în primele nouă luni ale anului cu 1,5% față de aceeași perioadă din 2018. În date ajustate, declinul din primele nouă luni a fost de 2,1%.

Totuși, septembrie a adus o atenuare a ritmului de scădere față de lunile anterioare. De altfel, comparativ cu luna august, producția industrială a crescut în septembrie cu 14,4% (1,9% în serie ajustată), mai arată datele INS.

 

Investițiile străine s-au ridicat la aproape 4,28 miliarde de euro în perioada ianuarie-septembrie, cu circa 6% mai puțin decât în același interval din 2018.

În primele nouă luni din 2018, investițiile străine directe au fost de 4,52 miliarde de euro.

Potrivit datelor BNR, suma investițiilor directe ale nerezidenților a fost compusă din participații la capital în valoare de 3,47 miliarde de euro și credite intragrup în valoare netă de 764 milioane de euro.

În plus, BNR punctează că datoria externă totală a crescut în doar nouă luni cu 8,4 miliarde de euro, până la 108,2 miliarde de euro.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eight − four =