Econ..." />

Economia germană duduie dar optimismul companiilor scade

Economia germană nici că ar putea fi într-o formă mai bună în acest moment, în care cancelarul Angela Merkel îşi începe cel de-al patrulea mandat. Şomajul este aproape zero, preţurile acţiunilor sunt la maxime record, iar inflaţia este aproape inexistentă. Perspectivele de creştere sunt în continuare solide.

Institutul economic DIW şi-a majorat recent estimarea de creştere pentru 2018 la 2,4%, invocând măsurile de reducere a poverii financiare a gospodăriilor avute în vedere de guvernul de coaliţie al ţării. Proiecţia pe 2019 a fost de asemenea majorată la 1,9%.

Şi totuşi, mai multe ameninţări pândesc cea mai mare economie europeană. Pentru DIW, princi­pa­lul risc este reprezentat de ba­rie­rele comerciale deoarece econo­mia germană este orientată către exporturi, scrie Reuters.

Potrivit „The New York Times”, compromisurile politice care i-au permis Angelei Merkel să rămână la putere ar putea pune capăt boomului economiei germane. Merkel a fost forţată să cedeze în faţa cerinţelor partenerului de coaliţie al partidului său şi să fie de acord cu inversarea unor măsuri care din 2005 au stat la baza creşterii puternice a economiei ţării.

Merkel a făcut o serie de concesii despre care vocile critice spun că vor împinge Germania înapoi către o situaţie care se aseamănă mai mult cu cea din Franţa, cu reglementări care au sufocat spiritul întreprinzător şi creşterea.

„Coaliţia inversează toate reformele care au transformat Germania din bolnavul Europei în locomotive ale acesteia“, declară Holger Schmieding, economist-şef al Berenberg.

Optimismul companiilor a scăzut în ultimele luni după patru ani de creşteri aproape neîntrerupte, putând urma o reducere a expansiunii şi angajărilor realizate de acestea.

 

Citeste continuarea aici : http://www.zf.ro/business-international/economia-germana-duduie-ar-putea-franata-compromisurile-angelei-merkel-brexit-coalitia-inverseaza-toate-reformele-au-transformat-germania-bolnavul-europei-locomotive-acesteia-17064760

Foto credit: Spiegel Online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four × 1 =