Tadjikistan ..." />

Dușanbe elimină regimul de vize pentru țările UE

Tadjikistan intenționează să elimine regimul de vize pentru țările UE, SUA și pentru unele state din Asia de Sud-Est. Autoritățile de la Dușanbe consideră că această măsură va spori interesul investitorilor străini și turiștilor pentru țara lor. Proiectul de lege în acest sens a fost elaborat și adoptat de către parlament în luna mai a acestui an. Pentru a intra în vigoare, urmează să fie ratificat de senatori și semnat de președintele țării. foto

În prezent, Tadjikistan are regim fără viză cu peste 10 țări. Pentru alte 79 de țări intrarea pe teritoriul Tadjikistanului este simplificată – vizele sunt eliberate contra sumei de 25 de dolari pe teritoriul țării.

Aceste norme au fost stabilite prin semnarea acordurilor interstatale. De această dată însă este vorba despre o decizie unilaterală a autorităților de la Dușanbe. „Deocamdată intenționăm să anulăm regimul de vize pentru o lună de zile pentru cetățenii UE, SUA și din Asia de Sud-Est”, a menționat adjunctul ministrului de Externe din Tadjikistan, Mahmudjon Sobirov.

Expertul în domeniul turismului, Djașed Mamadjanov, consideră că facilitățile de călătorie sunt necesare pentru dezvoltarea turismului. Potrivit lui, în cazul în care și țara vecină – Kîrgîzstan – va urma exemplul Tadjikistanului și va grăbi eliminarea regimului de vize pentru cetățenii europeni, turiștii vor putea face un circuit prin țările regiunii.

„Europenii, de regulă, își doresc să viziteze câteva țări într-o vacanță. Dacă astăzi vor veni la Dușanbe fără vize, iar mâine vor merge astfel la Bișkek (Kîrgîztsan) și Astana (Kazahstan), oaspeților străini le va fi foarte convenabil”, a mai subliniat Mamadjanov.

În același timp, directorul unei agenții de turism din Dușanbe, Elena Lorenț, este de părere că abolirea vizelor nu este suficientă pentru atragerea turiștilor europeni. „Persoanele VIP nu vizitează țara noastră. Turiștii din țările UE sunt oameni cu venituri medii. De aceea, anularea vizei înseamnă pentru ei o economie de timp și de bani”, spune ea. Elena Lorenț mai afirmă că anularea vizelor nu presupune și înlăturarea tuturor obstacolelor pentru turiști.

De exemplu, organizarea unei excursii în zonele de la frontieră necesită acordul autorităților. „Astfel de locuri interzise sunt multe. Întregul Pamir este considerat închis, iar pentru ca un cetățean străin să ajungă acolo, este nevoie de foarte multe acte”.

Elena Lorenț susține că atât firmele de turism, cât și turiștii înșiși, doresc mai puțină birocrație. „Deocamdată însă rămâne tensionată situația din statul vecin Afganistan. Sistemul cu accesul limitat în unele regiuni va rămâne, indiferent dacă vor fi eliminate vizele sau nu”, a mai precizat șefa agenției de turism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nineteen − 6 =