Sistemu..." />

Drumurile incaşe au fost declarate patrimoniu mondial

Sistemul incaş de drumuri, o lucrare de inginerie prehispanică traversând parţial America de Sud, a fost înscris sâmbătă în patrimoniul mondial, a anunţat comitetul UNESCO la Doha, potrivit AFP.

Sistemul de drumuri realizat de incaş (Qhapaq Ñan) leagă astăzi Peru, Chile, Columbia, Ecuador, Argentina şi Bolivia, printr-o înlănţuire de rute, construite într-o perioadă de peste 2000 de ani şi care ajunge uneori până la o altitudine mai mare de 5000 de metri.

Qhapaq Ñan, supranumit El Gran Camino Inca, a fost cel mai mare şi avansat sistem de transport din America de Sud Precolumbiană. Calitatea acestei construcţii este dovedită de faptul că, asemenei Marelui Zid Chineuesc, este încă în stare foarte bună după atâtea secole.

Sistemul de drumuri s-a bazat pe un drum principal orientat nord-sud, din care se desfac numeroase drumuri secundare în toate direcţiile. Cea mai cunoscută porţiune a acestui drum este Drumul Incaş spre cetatea Macchu Picchu.

O parte din reţeaua de drumuri a fost construită de culturi ce au precedat Imperiul Inca, precum Cultura Wari. În timpul erei coloniale spaniole, anumite porţiuni din sistemul de drumuri au primit statutul de drum regal şi s-a numit El Camino Real.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four × 4 =