Două ministere din Guvernul Cioloș se acuză de incompetență în a atrage fonduri europene

Ministerul Transporturilor, prin Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, şi cel al Fondurilor Europene îşi pasează responsabilitatea pentru incompetenţa privind absorbţia fondurilor europene, informează Capital. foto    

Oficialii Ministerului Trans­porturilor, prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Transport 2007-2013 au reuşit o rată de absorbţie a fondurilor europene de numai 62,65%, respectiv aproximativ 2,68 miliarde de euro dintr-un total de crica 4,57 miliarde euro. Principalii beneficiari care derulează proiecte europene din cadrul Ministerului Transprturilor sunt Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), CFR şi Metrorex.

După ce revista Capital a anunţat că absorbţia fondurilor structurale din ciclul financiar 2014-2020 este 0%, am transmis o solicitare oficialilor CNADNR, principalul beneficiar al fondurilor europene POS-T, prin care am cerut să ne precizeze, în acest an, câte facturi au decontat la (Bruxelles), care este valoarea acestora, care sunt tronsoanele de autostradă finanţate din fonduri nerambursabile pentru care s-au decontat facturi şi câţi bani nerambursabili a tras de la UE, anul trecut. Coducerea Companiei Naţionale de Autostrăzi a menţionat că în perioada 1 ianuarie 2016 – 31 iulie 2016 a transmis către Ministerul Fondurilor Europene, AM POS-T, următoarele proiecte: autostrăzi -7 cereri de rambursare în valoare de 232,72 milioane lei şi pentru proiecte de drumuri naţionale plus variante de ocolire – 23 cereri de rambursare în valoare de 1,137 miliarde lei, însă CNADNR nu precizează câte dintre proiectele sale au fost acceptate de oficialii de la Bruxelles. În această situasţie Ministerul Transporturilor încearcă să se spele pe mâni de vinovăţie prinvind incapacitatea de a redacta şi gestiona proiecte care să atraga fonduri europene aruncând întreaga respnsablitate în curtea Ministerului Fondurilor Europene. „În cursul anului 2015 CNADNR a transmis către Ministerul Fondurilor Europene AM POS-T următoarele proiecte:
l pentru proiecte de autostrăzi: 9 cereri de rambursare în sumă de 546,798 milioane lei
l pentru proiecte de drumuri naţionale şi variante de ocolire: 19 cereri de rambursare în sumă de 365,347 milioane lei.
Precizăm faptul că, autorizarea din punct de vedere a eligibilităţii cheltuielilor efectuate de către CNADNR, conform clauzelor contrac­telor de finanţare, reprezintă responsabilitatea AM POS-T“, conform răspunsului Companiei Naţionale de Autostrăzi.

Absorbţia fondurilor din ciclul financiar 2014-2020 – 0% 

Potrivit unui document, discutat la sfârşitul lunii într-o şedinţă de Guvern, procentul de absorbţie al României privind fondurile structurale din ciclul financiar 2014-2020 este 0%. La sfârşitul anului trecut, Guvernul condus de Dacian Cioloş, anunţa că suma alocată (din fonduri naţionale şi europene) pentru investiţii în infrastructură se ridică la aproximativ 4 miliarde lei cu posibilitatea de a fi suplimentate fonduriile cu până la 2 miliarde lei în funcţie de ritmul de realizare a lucrărilor de investiţii în domeniul transporturilor. După jumătate de an în care proiectele de infrastructură au fost blocate din lipsa autorizaţiilor de construcţie şi a contestaţiilor, Guvernul a decis că taie 383 milioane lei din bugetul Ministerului Transporturilor.

Comisia Europeană confirmă dezastrul privind absorbţia banilor

Și Comisarul European pentru politică regională, social-democrată Corina Creţu, a confirmat că Romania are absorbtie zero la fondurile UE 2014-2020. „Pentru perioada 2014-2020, aşa cum am spus în repetate rânduri, mă îngrijorează startul lent în implementarea proiectelor. Până în momentul de faţă, România are o rată de absorbţie de 0% a fondurilor europene din exerciţiul bugetar 2014-2020 însă ştiu că autorităţile din România depun eforturi susţinute în acest sens iar în ceea ce ne priveşte, Comisia Europeană a fost şi va ramâne un sprijin pentru România, aşa cum o facem de altfel, pentru toate celelalte state membre când întâmpină dificultăţi“, spus Corina Creţu pe o reţea de socializare. După declaraţia comisarului european pentru politică regională, Corina Creţu, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a precizat că implementarea programelor finanţate din Fondurile Europene Structurale şi de Investiţii alocate statelor membre în perioada 2014 – 2020 a înregistrat, la 31 mai, un nivel de absorbţie de 1,7%, iar în cazul României rata este de 0,18%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

19 − 6 =